Afbeelding

Adwin Verhage: de enige die alle Omlopen liep

Algemeen 330 keer gelezen

Zijn vijfentwintigste Omloop zou zomaar eens zijn laatste kunnen zijn. Adwin Verhage uit Nieuwerkerk aan den IJssel loopt de megawandeltocht vanaf de eerste editie in 1990 mee. Tot het eind. Daarmee is hij recordhouder. "Bij de twintigste Omloop waren er nog drie die alles hadden uitgelopen. Een van hen verhuisde naar Spanje en is helemaal gestopt, de ander is twee jaar later weer begonnen en staat nu op tweeëntwintig", zegt Verhage, die van het drietal als enige overbleef.

Door Kees van Rixoort

Verhage is geboren in Middelharnis en woonde tot zijn drieëntwintigste op Goeree-Overflakkee. Nu, op zijn achtenveertigste, is hij alweer langer een 'overkanter'. "Het is leuk om Flakkee tijdens de Omloop weer te zien. Er is veel veranderd, sinds ik vertrok."

Hij begon in 1989 met de Vierdaagse van Nijmegen. Die liep hij zeven keer. Adwin Verhage stopte ermee omdat de Vierdaagse én de Omloop - en vooral alle trainingsarbeid die daaraan vooraf hoort te gaan - niet langer te realiseren waren. "Ik kwam vast te zitten aan schoolvakanties." Maar de Omloop sneuvelde dus niet. "Het is iets bijzonders. En als je als een van de weinigen vanaf het begin meeloopt, speelt dat toch mee in je keuzes."

Bizarre afstand

De eerste Omloop, die van 1990, kan hij zich nog goed herinneren. "Ik hoorde erover van mijn familie op Flakkee. Het stond pas laat in de krant, in juni of juli, ik had net voor de tweede keer de Vierdaagse gelopen. Het leek me leuk om mee te doen aan de Omloop, al vond ik het een bizarre afstand. Naar mijn idee was het niet haalbaar. Ik dacht: we zien wel hoever ik kom en waar het schip strandt."

Adwin had onderweg last van blaren. Bovendien begon het bij de vuurtoren heel hard te regenen. Het tweede deel van de Omloop ging het gieten bijna onophoudelijk door. "Een redelijk zware Omloop. Maar ik ging maar door. Van de tachtig of achtenzeventig lopers kwamen er maar veertig binnen. Ik had nog een redelijke tijd. Rond een uur of twee, drie kwam ik over de finish."

Maar er zijn nog zwaardere Omlopen geweest. In 2006 werden de lopers geteisterd door hoosbuien met onweer. De Slikken bij Melissant waren bedekt met 5 centimeter water. De zwaarte van de Omloop heeft echter niet alleen met het weer te maken, geeft Adwin aan. De lichamelijke conditie speelt ook een rol. "Tijdens de eerste Omloop was ik 24 jaar en ging het conditioneel heel goed. Maar vorig jaar heb ik de Omloop op mijn tandvlees uitgelopen, terwijl de weersomstandigheden goed waren. Ik kwam wel ruim op tijd binnen."

Trainingskilometers

De voorbereiding - kilometers maken - is het zwakke punt bij Adwin. Hij heeft er gewoon te weinig tijd voor. "Je bent toch algauw een zaterdagje weg. Maar eigenlijk moet je vooraf wel regelmatig wandelen, anders moet je het bezuren tijdens de Omloop." Voor zijn vijfentwintigste Omloop heeft Adwin nog redelijk wat trainingskilometers afgelegd.

Het zal wel genoeg zijn, want tot nu toe heeft hij - ook met minder training - altijd op tijd de finish gehaald, al was het wel eens net op de valreep. Tegenwoordig loopt hij alleen. In het verleden rondde Adwin het eiland ook wel in een groepje. Maar niet iedereen loopt jaar na jaar de Omloop… Een bijzondere aflevering was de tweede Omloop. Toen liep Adwins vrouw Connie ook mee. Ze was drie maanden zwanger. Zoon Alex 'liep' toen in feite zijn eerste Omloop, zonder een stap te zetten. Later volbracht hij de tocht nog drie keer. Zijn broer Jaco liep de Omloop ook een keer. Hun pa is de enige die maar doorgaat, in ieder geval tot en met editie vijfentwintig.

Uit de krant