(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Provincie Zuid-Holland sluit 2023 af met positief resultaat van ruim 36 miljoen euro

Algemeen 260 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De jaarrekening 2023 is de eerste financiële terugblik van het nieuwe college van de provincie Zuid-Holland. Het jaar is afgesloten met een positief resultaat van 36,2 miljoen euro.

De afwijking tussen de begroting en de jaarrekening is daarmee 6 procent. Dat betekent dat de realisatiekracht van de provincie Zuid-Holland ten opzichte van 2022 niet is afgenomen. “Het kan natuurlijk altijd beter en daar werken we ook komend jaar weer aan. Wel is het zo dat de provincie voor realisatie vaak ook afhankelijk is van andere partijen en niet alleen zelf het resultaat beïnvloedt”, aldus Mariëtte van Leeuwen, gedeputeerde Financiën. Andere factoren die volgens de provincie ook een rol spelen zijn personeelsschaarste en een tekort aan aannemers en materialen. Ook kunnen er vertragingen optreden in vergunningverlening door bijvoorbeeld stikstof en juridische procedures.

Onzekerheden

Maar betekent een dergelijk positief resultaat niet gewoon dat de provincie te weinig heeft uitgegeven, of te voorzichtig heeft begroot? “Bij het opstellen en bijstellen van de begroting zijn er altijd nog onzekerheden”, aldus Van Leeuwen. “Hoe pakt een aanbesteding uit? Hoeveel auto’s rijden er en hoeveel belasting ontvangen wij daarvoor? Zijn er veel of weinig juridische procedures? Daarnaast stelt het Rijk in het derde kwartaal gedurende het begrotingsjaar vaak nog bij wat de provincie precies zal ontvangen. Met al deze onzekerheden is een afwijking van zo’n 6 procent tussen begroting en realisatie niet veel.”
Het neemt volgens de gedeputeerde niet weg dat de provincie altijd inzet om de verschillen zo klein mogelijk te laten zijn, “zodat we zoveel mogelijk ons geld kunnen inzetten ten gunste van de Zuid-Hollander. Overigens wordt het positieve resultaat gebruikt om te reserveren voor tegenvallers of wordt weer ingezet ten gunste van onze inwoners. Sparen is geen provinciaal doel. Wel moet er genoeg op de bank staan om een gezonde financiële huishouding te voeren.”

Winstwaarschuwing

Het eigen vermogen van de provincie is toegenomen en daarvan is bijna 230 miljoen euro nog niet bestemd. Zuid-Holland lijkt daarmee voldoende in staat om eventuele tegenvallers op te vangen. In de komende jaren wordt hiervan 150 miljoen euro ingezet voor ambities uit het coalitieakkoord. Wel heeft de provincie op termijn een opgave om de begroting sluitend te houden. “Omdat de rente op schulden stijgt, is het goed nieuws dat de provincie deels schulden heeft afgelost. Daarmee wordt de druk op de financiën minder”, aldus Van Leeuwen.
Ze geeft wel een winstwaarschuwing: “We zijn tevreden met het resultaat en toch moeten we scherp aan de wind blijven zeilen. De provincie Zuid-Holland loopt al sinds jaar en dag miljoenen mis uit het provinciefonds door een eerder gemaakte ongecorrigeerde rekenfout. De correctie wordt verwacht met het vaststellen van een nieuwe verdeling van het provinciefonds, die meermaals op de lange baan is geschoven en waarover tot op de dag van vandaag geen zekerheid is.” Provincies zijn voor hun inkomsten afhankelijk van het geld dat zij ontvangen uit het provinciefonds en de inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting.

Landelijk gebied

In het bericht somt de provincie een aantal zaken op die zijn gerealiseerd het afgelopen jaar, zoals het provinciale plan voor de landelijke gebieden, de ZH-PLG. “Door een nauwe samenwerking met de gebiedspartners heeft de provincie in juni het voorontwerp ZH-PLG aangeleverd bij het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. In dit document staat de provinciale, samenhangende aanpak beschreven voor natuur, klimaat, landbouw, water en stikstof. Met als einddoel een leefbaar landelijk gebied.” De gevolgen hiervan laten zich overigens met name op Goeree-Overflakkee voelen: drie van de zeven aangewezen gebieden waar agrarische grond ‘natuur’ moet worden, liggen op het eiland. En het is nog maar de vraag of het daarbij blijft.
Wat natuur betreft is in 2023 hard gewerkt aan de Natuurdoelanalyses voor alle Natura 2000-gebieden en het realiseren van NNN, zo laat Zuid-Holland weten. “De Contouragenda Natuurinclusief werd gepresenteerd, er kwamen soortenmanagementplannen om natuurbescherming te verbinden aan de maatschappelijke ontwikkelingen en er werd een Soorten Kansenkaart voor Zuid-Holland ontwikkeld.”

Woningbouw

Een ander opvallend resultaat is volgens Zuid-Holland het toevoegen van bijna 21.000 woningen in de provincie. “Zuid-Holland voegde daarmee de meeste woningen van alle provincies toe én heeft meer toegevoegd dan afgesproken met het Rijk”, aldus Van Leeuwen. “De doelstelling was ruim 16.000 woningen. Net als vorig jaar is dus meer gerealiseerd dan afgesproken. Dat is mooi en natuurlijk blijven we ons inzetten om nog meer toe te voegen.” De provincie heeft ook een doelstelling voor het toevoegen van woningen voor 2024. “Dit aantal van 18.070 woningen is net als voor 2023 in overleg met het Rijk vastgesteld”, licht de gedeputeerde toe. “Ons doel is gebaseerd op het halen van de 235.460 woningen die we willen toevoegen richting 2030.” En inmiddels zijn de plannen vastgesteld voor meer dan 260.000 nieuwe woningen in 2032. Ook wordt gezocht hoe een aantal plannen verbeterd kan worden om nog meer mogelijk te maken, aldus de provincie vorige maand. 

Onderaan de streep hield de provincie Zuid-Holland vorig jaar dus 36,2 miljoen euro over. Voor komend jaar zijn de realisatiekracht en de uitvoerbaarheid van beleid wederom twee punten van aandacht waarop aanvullende acties op worden uitgezet. Van Leeuwen: “De provincie doet het al goed en toch kan het altijd beter. De balans tussen ambitie en realisme heeft de voortdurende aandacht.” De Jaarrekening 2023 van de provincie is te vinden op www.begrotingzuidholland.nl.

Uit de krant