Afbeelding

Nieuwe verlichting RK-kerk Oude-Tonge ruim 10 keer zuiniger

Algemeen 388 keer gelezen

OUDE-TONGE - De Rooms-Katholieke kerk in Oude-Tonge beschikt sinds kort over nieuwe verlichting, die maar liefst tien keer zuiniger is dan de oude gloeilampen die in de kerk hingen. De nieuwe verlichting werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Windfonds Krammer en Windfonds Goeree-Overflakkee.

Stichting Windfonds Krammer en Windfonds Goeree-Overflakkee willen een financiële bijdrage leveren aan aansprekende, duurzame projecten met een maatschappelijke meerwaarde, om op die manier omwonenden van de windparken mee te laten delen in de productie van duurzame energie. Het gaat hierbij om de kernbegrippen groen, duurzaam en sociaal.

Afgelopen jaar diende de Rooms Katholieke kerk in Oude-Tonge een aanvraag in bij Windfonds Krammer en Windfonds Goeree-Overflakkee voor verduurzaming van de verlichting. De verlichting was zeer verouderd en was nog steeds voorzien van oude gloeilampen. De meeste lampen waren aan het einde van hun levensduur en moesten vervangen worden.

Beide windfondsen hebben een bijdrage van 2.000 euro toegekend om dit doel te bereiken. “Door deze bijdragen zijn wij in staat gesteld om de gedateerde verlichting duurzaam te maken”, laat de kerkgemeenschap weten. “Hiermee hebben wij bijvoorbeeld de hoofdverlichting in het schip van de kerk (tien lampen met een verbruik van 300 watt per stuk) vervangen door tien duurzame ledlampen (met een verbruik van 23 watt per stuk). Om dit te realiseren moesten de lampen en armaturen worden aangepast. Aangezien de lampen erg hoog hangen, moest er een hoogwerker worden gebruikt om de lampen eraf te halen, aan te passen en weer terug te hangen.”

“Tevens hebben wij de overige verouderde lampen vervangen door nieuwe en alles voorzien van ledverlichting. Alle aanpassingen en vervangingen tezamen leveren een besparing op van 7.041 watt. Dit betekent per branduur een besparing van ongeveer 2,82 euro. Namens de Rooms Katholieke gemeenschap van Oude-Tonge zijn wij de windfondsen zeer erkentelijk voor hun bijdragen, die deze aanpassingen mogelijk hebben gemaakt.”

Uit de krant