De dorpsraad met de wethouder en een aantal direct betrokkenen. (Foto: Jaap Ruizeveld)
De dorpsraad met de wethouder en een aantal direct betrokkenen. (Foto: Jaap Ruizeveld)

Dorpsraad Ouddorp blij met start kwaliteitsimpuls strandje bij Twins

Algemeen 355 keer gelezen

OUDDORP - Al zeven jaar heeft de dorpsraad Ouddorp zich ingezet om voor inwoners van de badplaats en bezoekers het strandje bij Twins aan het Grevelingenmeer te laten opknappen. Het is een aantrekkelijk recreatiegebied nabij de Punt-West en de Brouwersdam. Een kwaliteitsimpuls is echter nodig om het strandje ook aantrekkelijk te houden. Na een periode van tegenslagen in het proces en nieuwe onderzoeken en voorbereiding, is aannemer Jaro bv uit Stellendam maandagmorgen van start gegaan met de uitvoering van de werkzaamheden die de komende maanden in beslag zullen nemen. 

Door Jaap Ruizeveld

Wethouder Henk van Putten en Ellen Mastenbroek, voorzitter van de Dorpsraad Ouddorp, gaven tijdens een feestelijk moment het officiële startsein met het bedienen van een elektrische kraan van de aannemer. Vooral de vaardigheid van de wethouder in de cabine was opvallend. Er werd, onder toeziend oog van veel betrokkenen, perfect een paal uit de grond getrokken. Het gebied krijgt een bredere uitstraling. De ligweides blijven. Er komt een nieuwe speeltuin. Afrondend wordt er een steiger aangelegd. De verkeerveiligheid krijgt speciale aandacht en er komt een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. Bovendien wordt het gebied toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers. Kortom, een aantrekkelijker strandgebied voor alle bezoekers. 

Aan de slag

Wethouder Van Putten zei in een korte toespraak: “Eindelijk. Dat was het woord dat bovenkwam toen ik hoorde dat de werkzaamheden nu echt van start kunnen. Ik ben blij dat we, ondanks meerdere tegenslagen in het proces, ons niet uit het veld hebben laten slaan en zijn blijven zoeken naar mogelijkheden. Dat deden we niet alleen, maar samen met betrokken partijen.” In het bijzonder noemde hij de Dorpsraad van Ouddorp, die zich zo lange tijd inspande voor de noodzakelijke opknapbeurt. “Na de werkzaamheden kunnen straks zowel inwoners als bezoekers nog meer genieten van het strand en de omgeving aan het Grevelingenmeer. Dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid van onze gemeente”, stelde de wethouder.

Voor wat betreft de lange duur van voorbereiding gaf Ellen Mastenbroek aan dat zij na de genoemde zeven jaar toch blij was dat nu daadwerkelijk met de werkzaamheden is begonnen. Twee jaar geleden, in 2022, moest nog een lopende aanbesteding worden stopgezet na een uitspraak van de Raad van State met betrekking tot stikstofreductie. Het strandje wordt nu CO2-neutraal opgeknapt. Dit houdt in dat de werkzaamheden niet bijdragen aan klimaatverandering, óf dat de uitstoot van broeikasgassen -zoals CO2- wordt gecompenseerd. Desondanks heeft de gemeente samen met betrokken partijen onderzocht hoe de opknapbeurt wél plaats kan vinden. Een nieuwe aanbesteding volgde toen. Dit keer met succes. 

Bezoek mogelijkheid 

Buiten werktijden, tijdens feestdagen én in het hoogseizoen blijft het strandje toegankelijk. Vanaf nu tot medio oktober (2024) vinden er werkzaamheden plaats in het gebied. In die periode zal het gebied van 7.00 tot 17.00 uur niet toegankelijk zijn voor (dag)recreanten, om gevaarlijke situaties te voorkomen. In de avonden en weekenden is het gebied wél toegankelijk. Restaurant Twins, Catpoint en het RTM Museum blijven de gehele periode (ook overdag) bereikbaar. In het hoogseizoen (van 7 juli tot 20 augustus), Hemelvaart en Pinksteren ligt het werk stil. Dan is het gebied gewoon toegankelijk voor bezoekers.

Wethouder Van Putten en Dorpsraad-voorzitter Ellen Mastenbroek geven startsein werkzaamheden. (Foto: Jaap Ruizeveld)

Uit de krant