(Foto: Karin van Adrichem - Bibliotheek Zuid Hollandse Delta)
(Foto: Karin van Adrichem - Bibliotheek Zuid Hollandse Delta)

Spreekuur Ketenzorg Demetie in bibliotheek Middelharnis

Algemeen 217 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Elke eerste dinsdag van de maand vindt in de bibliotheek van Middelharnis van 14.00 tot 15.00 uur spreekuur met een casemanager van Ketenzorg Dementie plaats. Bezoekers kunnen hier terecht met vragen over deze ziekte of gewoon om hun verhaal te vertellen. Er kunnen ook boeken worden geleend vanuit de Geheugenbibliotheek.

“Door dementie kan iemand grip kwijt raken op zijn handelen en zijn omgeving. Dit kan angst, onzekerheid, isolement en passiviteit tot gevolg hebben”, zegt Ketenzorg Dementie. “Dementie is een grillige ziekte en er zijn veel verschillende vormen van dementie. De geheugenbibliotheek biedt informatie om weer grip te krijgen op de dagelijkse bezigheden, herkenning te vinden in verhalen en te leren omgaan met de achteruitgang, voor zowel de persoon met dementie als de mantelzorger.”

De Geheugenbibliotheek is een collectie van bibliotheek Zuid-Hollandse Delta met boeken over dementie en de ziekte van Alzheimer. Dit zijn romans, kinderboeken (voor de kleinkinderen), algemene informatie boeken, studieboeken, enzovoort; voor elk wat wils. Er zijn bibliotheekvestigingen in Ouddorp, Middelharnis en Oude-Tonge.

Eén van die boeken is ‘Reis langs de Rijn en verder’ van Amber ten Brink. Madou wordt door haar bejaarde moeder Celestine op een slinkse manier naar een reisje op de Rijn gelokt. Ze heeft er helemaal geen zin in, maar gaandeweg begrijpt ze waarom haar moeder dit heeft gedaan. Tijdens deze reis leren ze elkaar beter begrijpen en rekenen ze af met een aantal spoken uit hun gezamenlijke verleden. Daarnaast ontdekt Madou dat er ondanks haar moeders achteruitgang toch nog wat lichtpuntjes zijn. Het verhaal eindigt met een nieuw begin, zowel voor haar als voor haar moeder. De cruise verbeeldt de reis van iedereen die met dementie te maken krijgt.”

Uit de krant