(Foto: Karin van Adrichem - Bibliotheek Zuid Hollandse Delta)
(Foto: Karin van Adrichem - Bibliotheek Zuid Hollandse Delta)

Spreekuur Ketenzorg Dementie in bibliotheek Middelharnis

Algemeen 219 keer gelezen

MIDDELHARNIS - In de bibliotheek van Middelharnis vindt dinsdag 2 april het spreekuur met een casemanager van Ketenzorg Dementie plaats. Dat is van 14.00 tot 15.00 uur. Bezoekers kunnen hier terecht met vragen over dementie en de ziekte van Alzheimer. Ook zijn er boeken over dit onderwerp te lenen in de Geheugenbibliotheek.

De Geheugenbibliotheek is een collectie van bibliotheek Zuid-Hollandse Delta met boeken over dementie en de ziekte van Alzheimer. Eén van deze boeken is ‘Een bijzonder contact met ouderen met dementie’ van Hugo de Graaf. Met verschillende tools vanuit het improvisatietheater en met zijn kennis en ervaring als activiteitenbegeleider bezoekt Hugo als het typetje marskramer Job ouderen met dementie in verzorgings- en verpleeghuizen. Bepakt en bezakt doet hij denken aan een marskramer, een koopman die vroeger bij de mensen aan de deur kwam. Een herkenbaar beeld dat bij een vooroorlogse generatie nog herinneringen oproept. 

Met een koffer vol herkenbare voorwerpen en een opvallende stofjas stapt hij zonder plan of doel in de belevingswereld van ouderen met dementie. Hij maakt in het contact veel gebruik van prettige zintuigprikkeling en doet letterlijk een stapje terug in de tijd. In de afgelopen jaren heeft hij verschillende ontmoetingen in zijn blogs beschreven, die nu in dit boek zijn gebundeld. 

Uit de krant