De spruiten worden van dichtbij bekeken.
De spruiten worden van dichtbij bekeken.

Volop leren, beleven en proeven tijdens Kijk bij de Boer 2024

Algemeen 2.092 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kijk bij de Boer is in ruim tien jaar tijd uitgegroeid tot een evenement dat duizenden mensen op de been brengt. Dat zal op 1 april, Tweede Paasdag, niet anders zijn. Kijk bij de Boer 2024 belooft namelijk weer heel interessant en leuk te worden voor een breed publiek. Tussen 10.00 en 16.00 uur zetten zeven agrarische bedrijven de poorten open en valt er van alles te leren, te beleven en te proeven.

Door Kees van Rixoort

De eerste editie van Kijk bij de Boer was in 2011. “LTO-Noord en de Plattelandsjongeren raakten in gesprek en vroegen zich af hoe bewoners van het eiland en toeristen meer in aanraking zouden kunnen komen met onze agrariërs”, zegt Annet Nelisse-Verlare, lid van de werkgroep die Kijk bij de Boer organiseert. “Dat was nodig omdat veel mensen geen idee hebben van de passie waarmee agrarische bedrijven aan het werk zijn, wat ze doen, met welke regels ze te maken hebben, waarom er soms modder op de weg ligt… Daar wilden we wat aan doen. We wilden de passie delen en inzicht en begrip creëren.”

Het middel was Kijk bij de Boer, en het was vanaf het begin een overweldigend succes. Elk jaar zetten zeven of acht boerenbedrijven de deur open om het publiek een kijkje achter de schermen te geven en om van alles te vertellen over wat ze doen.

De deelnemers variëren elk jaar, zodat bezoekers steeds weer kennis kunnen maken met andere agrarische bedrijven. Daarbij probeert de organisatie zoveel mogelijk te spreiden over Goeree-Overflakkee en wat betreft de aard van het bedrijf. In ieder geval doen er altijd twee veeteeltbedrijven mee. “Met spruiten, tulpen, aardappelen, melk, uien, molenmeel en machines is de variatie ook dit jaar goed gelukt”, zegt Annet Nelisse-Verlare, terwijl ze de deelnemerslijst bekijkt.

Van Putten Agro

Een van de deelnemers is Van Putten Agro aan de Philipshoofjesweg in Dirksland. Het bedrijf teelt aardappelen, uien, suikerbieten en tarwe, maar is vooral bekend van de spruiten. Die staan dan ook centraal tijdens Kijk bij de Boer.

“Wij zitten aan een drukke weg. Veel mensen komen langs, maar weten niet wat hier gebeurt. Dat willen we nu graag laten zien”, zegt Elias van Putten. “Van het planten tot het snijden, panklaar maken en verpakken van spruiten voor de supermarkt.”

Wie Van Putten Agro op 1 april bezoekt, ziet bijvoorbeeld een kistenrobot aan het werk, een draaiende sorteerder en als het weer meezit spruitenplantmachines, waaronder een robot. Verder is er een patatkar en zijn er lekkere spruithapjes verkrijgbaar. Een ‘vrouwenplein’, een kinderspeelhoek en – niet te vergeten – de imposante pullingtractor European Maid maken het plaatje compleet.

Kleurplaat en ontbijt

De organiserende werkgroep en de bedrijven zijn druk met de laatste voorbereidingen voor Kijk bij de Boer 2024. Maar het meeste is natuurlijk al geregeld. Zoals de sponsoring voor bijvoorbeeld de mobiele toiletten, de koffie, de website en de PR, inclusief een folder bij Eilanden-Nieuws en grote banieren langs de doorgaande weg over het eiland.

Natuurlijk kunnen kinderen tot en met 8 jaar weer meedoen aan een kleurwedstrijd. De kleurplaten worden uitgedeeld op alle eilandelijke basisscholen en zoveel mogelijk peuterspeelzalen. Voor de winnaars zijn er zeven tractors, beschikbaar gesteld door mechanisatiebedrijven en Kids Toys in Dirksland. De prijsuitreiking is traditiegetrouw bij Benschop & Figee Netwerk Notarissen in Middelharnis.

Wie Kijk bij de Boer 2024 goed wil beginnen, kan zich opgeven voor het boerenontbijt. Deze maaltijd bestaat vooral uit producten van Goeree-Overflakkee. Aanmelden voor het ontbijt kan via www.kijkbijdeboer.nl. Hier is ook de kleurplaat te downloaden en van alles te lezen over de bedrijven die dit jaar meedoen.

Annet Nelisse-Verlare kan bijna niet wachten tot het 1 april is. “Het begint om tien uur, maar om half tien stroomt de polder al vol met mensen. Het kijken, leren en beleven kan beginnen. Allemaal gratis. Een fantastisch dagje uit!”

De spruitenplukker in actie bij Van Putten.

Uit de krant