De Rots hoopt net als de muziekschool op een plekje in de Tech. (Foto: archief Eilanden-Nieuws)
De Rots hoopt net als de muziekschool op een plekje in de Tech. (Foto: archief Eilanden-Nieuws)

Kerkgemeenschap De Rots naarstig op zoek naar nieuwe ruimte: “Het wordt spannend”

Algemeen 2.092 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Ruim dertien jaar lang kerkt christengemeente De Rots in het Diekhuus, naar volle tevredenheid. Alleen gaat het Diekhuus per 1 maart op de schop, waarbij het de bedoeling is dat de bibliotheek (nu gelokaliseerd naast de Plus) in het pand gevestigd zal worden. En De Rots heeft -ondanks meerdere pogingen daartoe- nog geen andere locatie kunnen vinden. “Het wordt spannend: eind februari staan we op straat, en er is nog geen alternatief.”

Door Erwin Guijt

Christengemeente De Rots bestaat uit zo’n 250 volwassen en ongeveer 100 kinderen, die wekelijks samenkomen in de grote zaal van het Diekhuus. “En we zijn groeiende”, licht Marinus Vreeswijk van de kerkelijke gemeente toe. “We moeten dus sowieso vóór 1 maart uit het pand, maar de vraag is ook of we daarna nog wel terug kunnen. In de nieuwe inrichting worden de zalen namelijk veelal met elkaar verbonden, terwijl wij afgesloten ruimtes nodig hebben voor de verschillende kindergroepen.”

Daarom gingen ze op zoek naar een alternatieve locatie. Het moet een gebouw zijn met één grote zaal en een stuk of vijf nevenruimtes. “We hebben heel wat opties onderzocht, waarbij prettig is samengewerkt met de gemeente Goeree-Overflakkee. De betrokken ambtenaar helpt ons goed. Maar tot op heden hebben we nog geen alternatief kunnen vinden.”

Win-win

Naast de kerkelijke gemeenschap moest ook de in het Diekhuus gevestigde muziekschool op zoek naar een nieuwe stek. “Zij hadden hetzelfde probleem. De muziekschool heeft echter van de wethouder (PvdA-wethouder Eijkenduijn, red.) de mogelijkheid gekregen om tijdelijk gebruik te maken van de oude Tech. Daar hadden wij ook al aan gedacht, maar niet verwacht dat daar op korte termijn iets mogelijk zou zijn. We zijn positief verrast door de besluitvaardigheid van de wethouder, dat hij in zeer korte tijd een huisvestingsoplossing heeft gevonden voor de muziekschool.”

Bij De Rots trokken ze de stoute schoenen aan en zochten contact met de muziekschool. Die reageerden positief op het voorstel van mogelijke samenwerking, aldus Vreeswijk. “Het valt mooi samen: want wij hebben de grote ruimte enkel ’s zondags nodig, en zij door de weeks de kleinere lokalen. Dan kunnen zij onze grote zaal als concertzaal gebruiken en wij hun kleinere oefenlokalen. Een win-winsituatie dus.”

Dringen

Die samenwerking wordt momenteel verder onderzocht. Maar de tijd gaat dringen. “We weten nog niet hoe wethouder Eijkenduijn hierin staat. Daar hebben we hem nog niet over gesproken. Het zou echter gek zijn dat, als de locatie goed is, we er geen gebruik van zouden kunnen maken.”

De wethouder laat weten bekend te zijn met de huisvestingsproblematiek en dat verschillende gesprekken zijn gevoerd tussen kerk en gemeente. Eijkenduijn: “De gemeente heeft inmiddels CGM De Rots een aantal suggesties gedaan voor mogelijke locaties.” Op de vraag of het voor De Rots mogelijk is om -net als de muziekschool- tijdelijk in de oude Tech te trekken, zegt de wethouder: “Dat kunnen we op dit moment nog niet zeggen, dit is onder meer ook afhankelijk van de verdere invulling van het pand.” Hoewel de gemeente geen wettelijke verplichting heeft om zorg te dragen voor de huisvesting van kerken en/of religieuze groeperingen, laat Eijkenduijn weten dat de gemeente bereid was en is “om mee te denken en te ondersteunen om daarmee bij te dragen aan een passende oplossing”.

Uit de krant