De officiële overhandiging van de hoofdhuidkoeler op de afdeling oncologie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. (Foto: Kees van Rixoort)
De officiële overhandiging van de hoofdhuidkoeler op de afdeling oncologie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. (Foto: Kees van Rixoort)

Hoofdhuidkoeler in ziekenhuis dankzij gift Vrienden van Siem

Algemeen 586 keer gelezen

DIRKSLAND - Twee taarten waren er donderdagmiddag op de afdeling oncologie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Het was dan ook een feestelijk moment: Stichting Vrienden van Siem overhandigde een hoofdhuidkoeler aan de ziekenhuisafdeling. Een hoofdhuidkoeler voorkomt of vermindert haaruitval bij patiënten die chemotherapie krijgen.

Door Kees van Rixoort

Stichting Vrienden van Siem verzamelt het hele jaar door geld via het organiseren van acties – loterijen, bingo’s, wandelactiviteiten et cetera – en sportieve en muzikale evenementen. Jaarlijks kiest de stichting een goed doel waar dat geld naartoe gaat. Het zijn altijd doelen die erop gericht zijn om het leven van mensen met kanker te veraangenamen.

Goede doelen

De stichting uit Sint-Annaland is in 2007 opgericht na het overlijden van Siem Vroegop aan kanker. Vanaf dat jaar is inmiddels 329.000 euro ingezameld voor tal van goede doelen, dichtbij, maar ook verder weg in Nederland en zelfs in België.

In 2022 was de afdeling oncologie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis het goede doel. Meer specifiek: de aanschaf van een nieuwe hoofdhuidkoeler. De Vrienden van Siem wisten 33.000 euro bij elkaar te brengen en overhandigden begin dit jaar al een cheque aan medewerkers van de afdeling. Vervolgens is het apparaat gekocht en twee weken geleden in gebruik genomen.

Van het bedrag dat de afdeling oncologie had ontvangen van de Vrienden van Siem, bleef na de aanschaf nog wat over. Dat schuift nu door naar het goede doel dat voor 2023 is gekozen: het Zeeuwse bestralingsinstituut ZRTI.

Haar behouden

Haaruitval, vrijwel altijd tijdelijk, is voor veel patiënten belastend en confronterend. Het uiterlijk verandert, wat de kwaliteit van leven negatief kan beïnvloeden. Haarverlies maakt het ook voor de buitenwereld zichtbaar dat iemand ziek is.

Met een hoofdhuidkoeler kunnen patiënten die chemotherapie via een infuus krijgen hun haar behouden of haaruitval beperken. Daarmee draagt dit apparaat, dat de hoofdhuid van twee patiënten tegelijk kan koelen, bij aan de kwaliteit van leven.

Hoofdhuidkoeling is niet altijd mogelijk. Het hangt af van de aandoening en de samenstelling van de chemotherapie of patiënten de ijsmuts op hun hoofd kunnen zetten. Wie ervoor in aanmerking komt moet wel rekening houden met een behandeling die langer duurt. De hoofdhuidkoeling begint namelijk al voor de chemotherapie en loopt daarna nog even door.

Dankbaarheid

De afdeling oncologie vindt het waardevol om patiënten hoofdhuidkoeling te kunnen bieden. De dankbaarheid voor de gift van de Vrienden van Siem was daarom groot in Dirksland. Niet voor niets had het ziekenhuis voor een taart gezorgd tijdens de officiële overhandiging. Vanuit Sint-Annaland hadden de Vrienden van Siem ook een taart meegebracht.

Uit de krant