Een prachtig plaatje: de Omloop lopen onder Hollandse luchten (Foto: Jelle van Nieuwaal).
Een prachtig plaatje: de Omloop lopen onder Hollandse luchten (Foto: Jelle van Nieuwaal).

“Het is een feest van het hele eiland”

Algemeen 1.615 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een feest van het hele eiland, zo omschreef een van de deelnemers de Omloop van Goeree-Overflakkee, die afgelopen vrijdagavond van start ging in Ooltgensplaat. Het was bijna 24 uur lang het gesprek van de dag, want iedereen kende wel iemand die deelnam aan de monstertocht van 110 kilometer, of de iets minder monsterlijke afstand van 80 kilometer. Met richting de finish ook nog een paar heftige buien als toetje.

Door Gert Klok

De in totaal 520 gestarte deelnemers hadden twintig uur (voor de deelnemers aan de 80 kilometer) of 24 uur (voor de 110 kilometer) de tijd om de eindstreep te halen in respectievelijk Herkingen en Ooltgensplaat. Wilko de Vos liet namens de organisatie weten enorm te hebben genoten van de sfeer en het enthousiasme. “Het was enerverend om dit als marsleider mee te maken”, blikt hij terug. “Het geeft een heel trots gevoel om dit icoon in een kort tijdsbestek weer nieuw leven in te blazen.”

De Vos heeft verhalen genoeg over wat hij in die hectische 24 uur, maar ook de uren ervoor en erna meemaakte. “Het begon al bij de start met een bomvolle Kaai”, geniet hij nog even na. “Bij het Diekhuusplein stond op een gegeven moment honderden mensen de deelnemers aan te moedigen. De muziek van Kelluf maakte het er nog feestelijker op. En wat te denken van de Molendijk in Stad en de Joost van den Vondellaan in Sommelsdijk, die waren ook geweldig. De Vismijn in Stellendam was ook een succes en ik denk dat ze in Herkingen blij zijn dat de wandelaars weer rond dit tijdstip langskomen. Daar was het heel erg druk, ook omdat de finish van de 80 kilometer daar was.” 

Vol vuur vertelt De Vos over de geweldige inzet van de Reddingsbrigade op de kop van het eiland. “We hoopten op twee vrijwilligers, het waren er een stuk of tien die ook nog meeliepen met degenen die een steuntje in de rug konden gebruiken. Maar”, haast hij te zeggen, “alle vrijwilligers en sponsors hebben fantastische inzet getoond, het was echt geweldig.”


Over de grasdijk, volgens sommigen nog zwaarder dan het strand (Foto: Karolien de Jong-Sperling).

Er waren ook pittige momenten bij, zoals een deelnemer aan de 110 kilometer die het bij Ouddorp zwaar te verduren kreeg. “Die gooide alles eruit. Hij wilde door, maar ik heb hem eerst in de ogen gekeken. Als marsleider moet je iemand soms vertellen dat het echt niet meer gaat. Uiteindelijk heb ik hem bij de finish opgevangen. Hij was om tien voor zeven binnen, een prachtig moment. Die man mag zó trots zijn op zichzelf!” En dat geldt ook voor een deelneemster aan de 80 kilometer. “Ze mocht doorlopen en haalde ‘Herkingen’ uiteindelijk net op tijd, om vijf voor drie. Dan kun je heel trots zijn.” De deelnemers die wat later op middag richting de finish liepen, kregen ook nog een paar forse buien over zich heen. Het maakte de prestaties alleen maar heroïscher. 

Naast de gemeente en politie (”hulde aan hen voor de geweldige samenwerking”) wil De Vos ook zijn kompaan Ton Korteweg nog even roemen. “Die heeft na het startschot per fiets het hele stuk tot de Reddingsbrigade nogmaals gecheckt om te kijken of alle bewegwijzering nog klopte. Daarna is hij het strand op gegaan om de verlichting voor de route over strand te markeren, waarbij hij ook nog een stortbui over zich heen kreeg. Dat tekent zijn liefde voor het wandelen en de Omloop.” 

Cijfers

Oplettende lezers hadden het al gezien: 520 deelnemers? Er hadden zich toch meer mensen ingeschreven? Dat klopt inderdaad: 569 om precies te zijn, van wie 85 zich voor de Kennedymars hadden ingeschreven. Zoals vaker bij dergelijke wandelevenementen waren er afzeggingen en kwam een aantal deelnemers toch niet opdagen. “In totaal hebben 299 mensen de Omloop volbracht en 90 mensen de Kennedymars.” Dat laatste is klinkt vreemd (er deden immers 85 mensen mee), maar is goed te verklaren. De Vos: “Een aantal mensen die eigenlijk 110 kilometer zouden lopen, zijn bij 80 kilometer gestopt. Zij hebben de daarbij behorende medaille ontvangen.”

Bij zo’n prestatie hoort een flinke bos bloemen (Foto: Erwin Guijt).

Snelle rekenaars houden in totaal 131 uitvallers over. Niet alle uitvallers zijn echter geregistreerd. De meeste geregistreerde uitvallers waren bij Herkingen (31) terwijl Stellendam (24) en Ouddorp (20) de top drie completeren. De Vos eindigt graag met een positieve noot: “Ik heb veel jongeren gezien die het hebben gehaald. Sommigen zeiden ‘dit doe ik nooit meer’, maar ik hoop dat het ze straks zo’n kick geeft dat ze volgend jaar toch meer meedoen.” Over het goede doel kan De Vos nog niet al te veel kwijt. “Er komt een bedrag vrij, maar pas richting eind september, begin oktober wordt daar meer over bekend.”

De organisatie is overigens nog bezig om alle foto’s en filmpjes van de Omloop te verzamelen. Mensen die foto’s en filmpjes willen delen, kunnen contact zoeken via de Facebookpagina van de organisatie: ‘Wandeltocht de Omloop Goeree Overflakkee’.

Uit de krant