Piet van Wageningen metselt de eerste steen. (Foto: Kees van Rixoort)
Piet van Wageningen metselt de eerste steen. (Foto: Kees van Rixoort)

Metselen van eerste steen markeert herbouw weeghuisje in Herkingen

Algemeen 703 keer gelezen

HERKINGEN - “Hartstikke leuk om te doen”, zei Piet van Wageningen nadat hij de eerste steen van het weeghuisje in Herkingen had gelegd. Het was een witte, ter onderscheiding van de andere, roodbruine bakstenen die een dag eerder al waren gemetseld. Een echte eerste steen was het dan ook niet, maar wel een symbolische, om de herbouw van het jaren geleden gesloopte weeghuisje te markeren.

Door Kees van Rixoort

Dat verdwenen weeghuisje stond aan de Kaaidijk. De replica verrijst op het havenplateau. De herbouw is een initiatief van de Stichting Historisch Erfgoed Herkingen. Na een lang voorbereidingstraject - het verkrijgen van vergunningen nam aardig wat tijd in beslag en corona werkte ook niet mee - schiet het weeghuisje nu in sneltreinvaart de grond uit. Vooral door de inzet van vrijwilligers en de ondersteuning van sponsors. De verwachting is dat volgende maand de feestelijke oplevering al kan plaatsvinden.

De stichting heeft twee doelen voor ogen met de herbouw. Ten eerste: het in het straatbeeld van Herkingen terugbrengen van een pandje uit vroeger tijden. En daarnaast: het creëren van een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Van Wageningen, een geboren en getogen Herkenees, was niet voor niets gevraagd voor het metselen van de eerste steen. De 84-jarige is een van de oudste bouwvakkers van het dorp. Hij was 42 jaar, vanaf zijn zeventiende, metselaar bij diverse aannemers in de omgeving. Ook was hij vele jaren actief in het plaatselijke verenigingsleven en bestuurslid van de Hout- en Bouwbond van het CNV.

Dinsdagochtend, na het voltooien van de klus, memoreerde Van Wageningen dat de afronding van de werkzaamheden vroeger altijd bestond uit het nuttigen van een borreltje. Nu was er koffie met cake, en een fles witte wijn voor de metselaar.

Toon Huizer (links) van de Stichting Historisch Erfgoed Herkingen overhandigt een cadeau als dank. (Foto: Kees van Rixoort)

Uit de krant