Afbeelding

Expositie in het Rien Poortvliet Museum

Algemeen 273 keer gelezen

TIENGEMETEN - Op zaterdag 1 april openen beide musea op Tiengemeten na de winterstop weer hun deuren. Bezoekers kunnen komen genieten van de exposities in het Rien Poortvlietmuseum en in het Landbouwmuseum. Beide musea zijn gevestigd aan de veerhaven op het eiland Tiengemeten.

‘Riens Beestenboel’ is de naam van de nieuwe expositie die dit jaar te bezichtigen is in het Rien Poortvlietmuseum. “De titel is veelzeggend”, laat het museum weten. “Een enorme variëteit aan dieren passeert in deze tentoonstelling de revue. Rien Poortvliet heeft er ongelooflijk veel getekend en geschilderd. Want hoewel we de kunstenaar ook kennen van prachtige boekwerken over het boerenleven, zijn voorgeslacht en de kabouter, was hij in de eerste plaats ‘beesiesschilder’, zoals Poortvliet zich vaak typeerde. Hij is altijd gefascineerd geweest door dieren en alles wat daarmee samenhangt.”

In de expositie is onder meer aandacht voor de dieren die in de prehistorie leefden, zoals de mammoet en het reuzenhert. Daarnaast is er een ruimte met exotische dieren, waaronder apen, leeuwen en tijgers. Ook het wild in Nederland en de fauna op het eiland Tiengemeten hebben een plaats gekregen, naast de honden en paarden van Poortvliet. “Kortom, een bont gezelschap van vele soorten die onze dierenwereld rijk is en die door Rien Poortvliet zo levensecht in beeld gebracht zijn, is in de nieuwe expositie in volle glorie te bewonderen.”

Kabouterzolder  
Gebaseerd op de kabouterboeken van Rien Poortvliet is de zolder van het museum als kabouterzolder ingericht. Voor kinderen is dit de plek om kennis te maken met het werk van Rien Poortvliet: spelen in een echt kabouterhuisje en op de kabouterboot. De originele werken die ook hier te bewonderen zijn, sluiten aan bij het thema van de expositie: de omgang met de dieren en de dagelijkse dingen van de kabouters. Het zijn originele werken uit het boek: ‘Het leven en werken van de kabouter’.

Het kaboutergilde kan eveneens een leuk feestje voor de kinderen verzorgen. Inmiddels is ook een ontdekkingstocht voor de kinderen uitgezet in en nabij de musea, waarin wetenswaardigheden en spelletjes speciaal voor kinderen zijn verwerkt.

Expositie in het Landbouwmuseum
Het Landbouwmuseum Tiengemeten toont op een indrukwekkende en leerzame manier de ontwikkeling van de landbouwmechanisatie uit de vorige eeuw. De ontwikkeling wordt getoond door middel van grote en kleine machines, werktuigen en gereedschappen. Deze laten de geschiedenis van de landbouw in brede zin zien, kortom: de grote omschakeling van het vele handwerk naar mechanisatie.

Het museum heeft een vaste en een roulerende expositie die beide gerelateerd zijn aan de belangrijkste gewassen die geteeld worden: aardappelen, suikerbieten, granen en peulvruchten. Ook de zogenaamde ‘vergeten’ gewassen, zoals onder andere meekrap en koolzaad krijgen aandacht in het museum. Een nieuwe aanwinst is een rosmolen. De ervaren gidsen kunnen de bezoeker alles vertellen over teelt en verwerking van de gewassen en het gebruik van alle werktuigen, machines en gereedschappen.

Meccano expositie en kinderhoek
In een aparte ruimte staat de unieke Meccano-expositie van de erven van Wim Boer, ooit een vrijwilliger in het Landbouwmuseum. “Genieten voor jong en oud en je kan er zelfs met de Meccano bouwen en spelen.” Voor de jongere bezoekers is een speelhoek ingericht met een heuse simulatortractor. Hier kunnen ze ervaren hoe het is om op een tractor te zitten en deze te bedienen.

Demovelden naast het Landbouwmuseum
Op een kleine 1.000 vierkante meter naast het museum worden op een volledig biologische manier vele gangbare en vroegere gewassen geteeld. Naast, tussen en rondom de demovelden zijn akkerranden ingezaaid met een grote verscheidenheid aan planten die insecten aantrekken. Deze biodiversiteit draagt bij aan het natuurlijk evenwicht. Het bloemenmengsel voor de akkerranden wordt in de Hoeksche Waard gebruikt voor de kilometers akkerranden die akkerbouwers op percelen inzaaien.

Bezoek voor meer informatie de websites: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl en www.rienpoortvlietmuseum.nl

Uit de krant