De familie Van den Esker geniet van de vakantie op Goeree-Overflakkee (Foto: Erwin Guijt).
De familie Van den Esker geniet van de vakantie op Goeree-Overflakkee (Foto: Erwin Guijt).

Vakantie voor gezin Van den Esker: koeien melken, stadjes bezoeken en op de boerderij spelen

Algemeen 1.374 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Het is rustig op het zonovergoten veld bij de boerderij. Langs de randen van het veld staan verschillende luxe tenten. In een hoekje van het veld zitten Jeffrey (40) en Chantal (38) van den Esker onder de parasol. Het is het zesde jaar dat ze samen met hun kinderen Milou (11) en Timon (8) in de vakantie op FarmCamps op Goeree-Overflakkee zitten. Het eerste bezoek was tegelijkertijd de eerste kennismaking met het eiland, en het bevalt hier nog steeds goed. 

Door Erwin Guijt 

Het gezin komt uit Wapenveld op de Veluwe. Chantal is verpleegkundige in een huisartsenpraktijk, Jeffrey is administrateur bij een grondbedrijf. Hij groeide op een melkveebedrijf. Met een grijns: “Ik voel me hier dus goed thuis.” ‘Hier’ gaat dan over FarmCamps, een camping bij de boerderij van Huibert en Annet Groeneveld in Sommelsdijk. Het idee is dat er bij de boer gekampeerd wordt: op verschillende grasvelden naast de boerderij staan verscheidene onderkomens. 

Dichtbij elkaar

Jeffrey: “Hiervoor kwamen we vaak in Zeeland, dan zaten we bijvoorbeeld bij Zoutelande in de buurt. Dat waren vaak wat grotere campings. Zeker voor de kinderen wilden we eigenlijk een kleinschaligere plek. Toen zagen we op televisie een advertentie voor FarmCamps voorbijkomen. Dat zag er wel gezellig uit.” Zodoende kwamen ze bij FarmCamps op Goeree-Overflakkee terecht. “Zeker vanwege onze achtergrond in de melkveehouderij sprak het ons gelijk aan. Het is prachtig om hier door het polderlandschap te fietsen of te lopen. Alles ligt hier ook dicht bij elkaar: het strand van Ouddorp, het winkelcentrum van Middelharnis, het zwembad in Stellendam…” 

“We zijn er niet de mensen naar om de hele dag maar te blijven zitten.” Dus maken ze zichzelf regelmatig nuttig op de camping en/of boerderij. Jeffrey trekt regelmatig de overall aan om te helpen met het werk op de boerderij, bijvoorbeeld het melken van de koeien. En Chantal heeft een paar jaar terug nog meegeholpen met een grote schoonmaak van de camping, als voorbereiding op het seizoen. “Inmiddels hebben we een band opgebouwd met Huibert en Annet. Die komen ook vaak ieder jaar een dagje bij ons langs.” 

Pizza’s maken

Ook de kinderen hebben het erg naar hun zin op de camping. “En als die zich vermaken, heb je het als ouder toch ook naar je zin? Ze hebben hier inmiddels vriendjes en vriendinnetjes gemaakt.” Milou: “We gaan vaak op de kabelbaan en de trampoline. Of we kijken Tiktok-filmpjes met elkaar.” Ook helpt ze soms de wat kleinere kinderen met pony rijden. Wat verlegen: “Ik heb het hier heel erg naar m’n zin.” Saai wordt het niet voor ze. Chantal: “Er is hier geen televisie en hierbuiten ook geen wifi, maar toch vragen ze eigenlijk nooit om de tablet.” Lachend: “Dat is thuis wel anders.”

Ze blijven altijd tien dagen op het eiland, dit jaar gaan ze volgende week maandag weer naar huis. “Meestal wisselen we het af: de ene dag op de camping, de andere dag ergens heen. Maar er is hier altijd wel wat te doen.” Ze sommen op: “Helpen met melken, koekjes bakken, pizza’s maken…” De komende dagen, als het zo warm wordt, gaan ze waarschijnlijk naar het strand. Recent zijn ze een dag naar Middelburg geweest, en voor deze week staat Zierikzee nog op het programma.

Barbecueën

“We vinden het fijn hier. We hebben zeker geen hekel aan thuis, maar het is soms lekker om er even tussenuit te zijn en in een andere omgeving te zitten.” Ook de gemoedelijke sfeer op de camping bevalt ze. “Er is een jaar geweest dat we als veldje de picknicktafels in het midden van het veld hebben gezet en met elkaar hebben gebarbecued. Ook is er regelmatig een kampvuuravond. Dan spreek je ook andere campinggasten.” Vervelen is er niet bij. “Zeker in de eerste jaren dat we hier zaten, had Timon het zo druk dat hij eigenlijk nauwelijks tijd had om te eten. Pas ’s avonds kwam hij er – vermoeid – achter dat hij toch wel honger had. Dat zegt genoeg toch?”

Serie Zomergasten

In de serie ‘Zomergasten’ gaat Erwin Guijt in gesprek met mensen die Goeree-Overflakkee als vakantiebestemming hebben gekozen. Wat maakt ons eiland zo aantrekkelijk? Deze week aflevering 3: de familie Van den Esker uit Wapenveld.

Uit de krant