Afbeelding

Overzicht activiteiten Koningsdag op Goeree-Overflakkee

Algemeen 1.456 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Morgen is het Koningsdag en na twee jaar corona mag dat weer op de gebruikelijke manier gevierd worden. Hieronder een handig overzicht wat morgen waar te doen is. Het is geen volledig overzicht van alle activiteiten, maar een greep daaruit. We gaan dit keer (ongeveer) van west naar oost.

OUDDORP 

In Ouddorp begint de dag om 8.00 uur met een ‘fietslawaaitocht’. Van 9.00 tot 16.30 uur is er weer een kleedjesmarkt in het dorp. Om 10.00 uur speelt Concordia vrolijke deuntjes in de Vliedberg. Vanaf 11.00 uur kunnen ponyrijden bij Stal h’t Kacheltje. Om 13.00 uur starten verschillende knutselactiviteiten en om 14.00 uur is de Tikkie en Taco kindershow op het podium voor het Raadhuis. Van 14.30 tot 16.30 uur loopt de Boerenkapel door de ring.

GOEDEREEDE

De start van de festiviteiten in Goedereede is om 08.00 uur met het luiden van de klokken. De aubade om 10.00 uur en de brandweer verzorgt vanaf 11.00 uur leuke waterspellen aan de haven voor kinderen. Beiaardier Jan Bezuijen bespeelt het klokkenspel van de toren. Om 14.00 uur start het Havenspektakel, waarbij jong en oud de uitdaging aangaan om via twee touwen de overkant van de haven te bereiken. Om 17.00 uur is de prijsuitreiking. Daarna is het tijd voor muziek, er zijn optredens van de Nederlandstalige coverband De Juf en Pianoshow Groove Piano.

STELLENDAM

Een bomvol Koningsdagprogramma in Stellendam, daarom ook hier slechts een greep uit het programma. Om 07.00 uur start de dag met een Lawaaioptocht met trompettisten. De aubade is om 09.00 uur, in de ochtend treedt Amber van Opijnen twee keer op. Om 10.00 uur start de uitgifte van spelletjeskaarten bij de Oranjekraam voor de twaalf spellen waaronder: doolhof, spijkerslaan, cricket, broekhangen en het brandweerspel, waarbij kinderen onder toezicht van de brandweer met de brandslang mogen spuiten. Om 13.00 uur is de Kleedjesmarkt waarbij kinderen hun spulletjes/speelgoed kunnen verkopen. Verder is er de hele middag veel muziek in Stellendam, er zijn onder meer optredens van De Amazing Singers (een vierstemmig mannenkoor uit Stellendam) en twee coverbands. De Hoop geeft om 20.00 uur een concert in het Haegse Huus, daarna verzorgt het koper-ensemble van De Hoop de muzikale begeleiding van de Lampionnenoptocht, die om 21.00 uur begint.

MELISSANT

Het plein is het centrale punt in Melissant tijdens Koningsdag. Om 13.00 uur begint men er met een bakje koffie of thee. Voor de kinderen is er siroop met een snoepje en zijn er springkussens waar ze helemaal op los kunnen gaan. Ook is er live muziek op het plein.

DIRKSLAND

De programmering in Dirksland heeft een flinke knauw gekregen wegens het stoppen van Oranjepop. De organisatie besloot eerder dit jaar de stekker eruit te trekken. Toch is er ook in Dirksland genoeg te doen op Koningsdag. De aubade is om 09.00 uur bij Bestenwaerd. Van 10.00 tot 17.00 uur is de bekende markt met zo’n 100 kramen in het dorp. Van 11.00 tot 15.00 uur is er een kinderboerderij en op het podium in de Nieuwstraat is van 14.00 tot 19.00 uur live muziek.

HERKINGEN

Koningsdag in Herkingen begint om 08.00 uur met het reveille, gevolgd door een gezellig Oranjeontbijt. Om 09.30 uur is de aubade, waarna men vanaf 10.15 uur in Ons Huus kan kijken naar de viering van Koningsdag in Maastricht. Om 10.30 uur begint de Vossenjacht. Voor de kleintjes is er een springkussen bij Ons Huus.

MIDDELHARNIS-SOMMELSDIJK

Waar de twee dorpen behoorlijk van elkaar verschillen, zijn er gelukkig ook momenten dat men samen optrekt. Koningsdag is zo’n moment. Om 07.45 uur klinkt het reveille vanaf de kerktoren in Sommelsdijk, rond 08.30 uur is de aubade bij Nieuw Rijsenburgh. Daarna nemen de hardlopers bezit van Middelharnis tijdens De Omloop van Menheerse, een hardloopwedstrijd van 6,8 kilometer, georganiseerd door AV Flakkee. Het evenement duurt van 09.00 tot 11.00 uur. Tegelijkertijd worden de spullen uitgestald voor de vrijmarkt op D’n Diek en staan de kofferbakken open onderaan D’n Diek. Kinderen kunnen ponyrijden en zich uitleven op een springkussen. Op het Diekhuusplein zorgt de plaatselijke voetbalvereniging voor een gezellig hapje en drankje.

NIEUWE-TONGE

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Dat geldt zeker voor Nieuwe-Tonge als het om Koningsdag gaat. Het volledige programma hier vermelden zou niet passen, daarom een greep uit alle activiteiten. De dag start om 07.30 uur met een lawaaioptocht met versierde fietsen vanaf Ons Dorpshuis. Om 09.15 uur is de aubade in de kerkring en om 09.45 starten de kramenmarkt/kleedjesmarkt en verschillende andere activiteiten zoals de pannakooi, stormbaan en schiettent. In de Kerstraat kun je de hele ochtend ponyrijden. Om 10.00 uur en 11.00 uur kunnen liefhebbers heerlijk vaderlandse liederen zingen in de kerk, waarna liefhebbers van zeemansliederen twee keer kunnen genieten van shantykoor ‘Op volle kracht’. Een opvallend programmaonderdeel is ‘Brommers kieken’, om 11.30 zijn 40 oldtimers te bewonderen in de Kerkring. Wijkgroep NT organiseert om 16.00 uur een bingo in Ons Dorpshuis en om 16.00 uur wordt de dag afgesloten met de zeskamp. Ook op andere locaties dan de Kerkring zijn verschillende activiteiten. Om 13.00 uur start bij Dagbesteding Weidezicht Battenoord (Sint Pietersweg 5) een middagprogramma met o.a. ponyritjes, schminken, oud-Hollandse spelletjes, een demonstratie schapen drijven en vacht villen en er is een Foodtruck. Ook op Battenoord, maar dan bij camping ‘t Anker, is van 12.00 tot ongeveer 16.30 uur van alles te doen op Koningsdag. Zorgboerderij Geusje’s Stee (Korteweegje 52) heeft een middagprogramma voor kinderen met diverse spelletjes, wafels bakken en versieren, knutselen en ijsjes eten.

STAD AAN ‘T HARINGVLIET

Op Koningsdag worden tussen 10.00 en 13.00 uur spelletjes voor de kleintjes georganiseerd bij ‘t Trefpunt. Verder is er op Stad een gezellige tuintjesmarkt. Van 09:00 tot 16:00 uur kun je verspreid over het hele dorp weer snuffelen tussen tweedehandsspullen. Ook aan de innerlijke mens is gedacht, in een aantal tuintjes kun je wat eten/drinken, Op de Redoute nr. 10 kun je een bakje koffie en cake halen ook zal er huisgemaakte advocaat en chocolade te koop zijn. Aan de vrouwtjesweg nr. 34 (de Jampot) kun je ook terecht voor koffie maar ook saucijzen en puddingbroodjes, ook zijn er zelfgemaakte fruit/ groenteconserven te vinden. Op nr. 32 is de hamburgerman vanaf 10:30 uur weer present voor de bekende broodjes hamburger/cheeseburger. Op de website van Stadsweb is precies te zien welke adressen meedoen.

OUDE-TONGE

Zoals ieder jaar heeft Oude-Tonge weer een vol programma op Koningsdag. De activiteiten starten om 09.00 uur met de aubade op de Kaai. Om 09.30 uur beginnen ook de kleedjesmarkt en de kofferbakverkoop. Van 10.00 tot 12.00 uur zijn de kinderspelen voor kinderen tot en met groep 3, tegelijkertijd geven verschillende verenigingen en de brandweer clinics. Om 13.30 uur is de Obstacle Run voor kinderen van de basisschool en de middelbare school, inschrijven hiervoor kan vanaf 13.00 uur. Voor de 55-plussers is er om 14.00 uur een Oranjebingo. Ook is er vanaf 14.00 uur live muziek.

DEN BOMMEL

Het Oranje Comité Den Bommel tovert het Emmaplein op Koningsdag weer om tot het gezelligste plein van het land. Voor jong en oud zijn er activiteiten, muziek, een hapje en een klein drankje. Om 9:00 uur start de speurtocht, om 11:00 uur is het tijd voor de aubade en 12:00 uur proosten de inwoners op de koning met oranjebitter. Het middagprogramma start om 13.00 uur met spelletjes en muziek. Om 16:00 uur is de prijsuitreiking van de speurtocht.

ACHTHUIZEN

In Achthuizen worden op Koningsdag kinderspelen georganiseerd voor de kinderen van de basisschool. Meedoen aan ‘de Alleskunner’ kan vanaf 13 jaar (middelbare school).

OOLTGENSPLAAT

De dag in De Plaet start om 08.02 uur met het blazen van het reveille. Om 09.30 uur is er een aubade bij het Oude Raadhuis. Om 10.30 uur starten de kinderspelen in MFC ‘t Centrum. Op het voetbalveld van OFB staat om 14.00 uur de Oranje-vrijmarkt op het programma. Deelname is gratis. Er is muziek, er zijn hapjes en drankje en veel ‘Oranje’ gezelligheid. Om 15.00 uur is de ‘Single Challenge Game op het voetbalveld. Inschrijven hiervoor kan op Koningsdag.

Uit de krant