De winnaars van CNS Zomerland uit Stellendam.
De winnaars van CNS Zomerland uit Stellendam.

Spannende FIRST LEGO League-wedstrijd

Algemeen 482 keer gelezen

SOMMELSDIJK/TERNEUZEN - Op vrijdag 8 april vond voor de allereerste keer de eilandelijke finale plaats van de FIRST LEGO League Challenge. 

Deze spannende wedstrijd werd gehouden in de Beroepscampus in Sommelsdijk, waar onderwijs, technologie, talentontwikkeling én innovatie samenkomen. Op dezelfde dag werd de regiofinale in Terneuzen gehouden, waar team PrinsMaurits 1 er met de winst vandoor ging.

De FIRST LEGO League Challenge is een internationale technologiewedstrijd, die leerlingen uitdaagt te denken als wetenschappers en technici. Deze challenge bestond al voor het voortgezet onderwijs op Goeree-Overflakkee. Deze keer deden ook 13 basisscholen mee aan deze geweldige uitdaging. 

De finale
Tijdens de FIRST LEGO League Challenge werkten leerlingen in verschillende teams aan een innovatieproject en een eigen robot. De winnende teams gingen door naar deze eilandelijke finale van vrijdag jl.

De eerste finaleprijs ging naar CNS Zomerland (foto), de tweede prijs was voor CBS Oranje-Nassau en de derde prijs werd meegenomen door het team van CBS De Hoeksteen. OBS De Pannebakker sleepte de innovatieprijs binnen, de robot-ontwerpprijs ging naar CBS Groen van Prinsterer en CBS De Bron mocht de prijs voor Core Values (het toepassen van de kernwaarden voor goed teamwork) in ontvangst nemen.

Onderzoekend & Ontwerpend Leren
In het schooljaar 2021-2022 is er een pilot FLL Challenge gestart op 13 basisscholen op Goeree Overflakkee. Deze pilot is een co-creatie van CSG Prins Maurits, RGO Middelharnis en het project Onderzoekend & Ontwerpend Leren (OOL GO) op Goeree Overflakkee. De basisscholen zijn een mooie afspiegeling van de verschillende scholen op Goeree Overflakkee. De deelnemende scholen doen mee met groep 8 of met combigroep 7/8. Hierdoor krijgen alle leerlingen een kans om zijn/haar talenten te laten zien.

Regiofinale
Op diezelfde vrijdagmorgen 8 april, vond ook de de regiofinale van de First Lego League in Terneuzen plaats. CSG Prins Maurits nam met twee vwo-groepen deel aan deze finale. Leerlingen moesten aan de slag met een eigen onderzoeksvraag, daarvoor oplossingen bedenken en die ook daadwerkelijk uitvoeren. De PM heeft dit project gegeven binnen het Technasiumonderwijs.

De wedstrijd bestond uit vier verschillende elementen: ‘core values’, een innovatieproject, de robotpresentatie en de robotwedstrijd. Voor ieder onderdeel was er een prijs te winnen, maar de groep Prins Maurits1 was de uiteindelijke winnaar op alle onderdelen. Daarmee hebben ze een ticket gewonnen naar de Benelux-finale.

Uit de krant