Afbeelding

Er komen toch weer bomen langs de Zuiderlandsezeedijk

Algemeen 192 keer gelezen

OUDE-TONGE - Een ecologisch deskundige moet nog adviseren over de boomsoort(en), maar het gaat dan toch echt gebeuren: de herplant van bomen aan de Zuiderlandsezeedijk bij Oude Tonge. De vergunning is recent verleend en komend najaar worden er nieuwe bomen geplant. Dat er toch bomen worden geplant is volgens waterschapspartij Water Natuurlijk vooral te danken aan het op de agenda blijven zetten van de herplant van bomen op deze locatie, aldus de partij.

In de zomer van 2019 raasde een korte maar hevige storm over het eiland. De bomenrij langs de buitendijk bij Oude-Tonge liep daarbij schade op. “De aanvankelijke boodschap dat zoveel mogelijk bomen gespaard zouden worden, klopte niet”, aldus Joost Kievit van Water Natuurlijk. “Tot ontsteltenis van velen waren enkele weken later alle 120 populieren gekapt. Dat was volgens ons onnodig. De bomen waren gezond en het opruimen van de stormschade was voldoende geweest. De veiligheid was niet in het geding. Landschappelijk een aderlating en ook voor biodiversiteit een groot nadeel. Het leefgebied van tal van vogels en vleermuizen was vernietigd.”

Met het oog op de toekomst en herstel van de aangebrachte schade zette Water Natuurlijk zich vervolgens in voor nieuwe aanplant, aldus Kievit. “Het planten van nieuwe bomen langs de dijk was in eerste instantie niet aan de orde. Het waterschap had al gezorgd voor bomen op het bedrijventerrein van Oude-Tonge en dat was volgens een meerderheid in het bestuur wel voldoende. Met herhaalde schriftelijke vragen en het aankondigen van moties in de Verenigde Vergadering van het waterschap Hollandse Delta hielden we het onderwerp op de agenda. De vragen en antwoorden gaven ook meer duidelijkheid over de argumentatie van voor en tegenstanders van herplant. Ook de publieke opinie speelde een belangrijke rol.”

Op 15 juli bracht Water Natuurlijk de kwestie opnieuw aan de orde in het algemeen bestuur van het waterschap. Kievit: “De inschatting was dat een motie het zou kunnen halen en deze werd in stemming gebracht. Een meerderheid stemde voor maar daarmee staan er nog geen nieuwe bomen. Een aangenomen motie betekent een opdracht aan het dagelijks bestuur van het waterschap. Uitvoering is dan nog van verschillende factoren afhankelijk. Zo was in dit geval een vergunning nodig met een beoordeling van de gevolgen van de aanplant voor de veiligheid van de dijk. Dit pakte gelukkig goed uit. We zijn blij met dit resultaat en zien het ook als een teken dat er meer aandacht voor natuur en landschap komt bij ons waterschap. Dat zijn positieve ontwikkelingen die we blijven stimuleren.”

Uit de krant