Afbeelding

De Watersnoodramp in een Minecraftwereld

Algemeen 508 keer gelezen

OUDE-TONGE - Stichting House of Esports wil meer draagvlak te creëren voor esports en gaming in Nederland, zowel als sport, maar ook als belangrijk onderdeel van de maatschappij. “Het spelen van games is zoveel meer dan alleen vermaak. Het is sociaal verbindend, educatief, legt onbekende talenten bloot en biedt een uitlaatklep”, aldus de stichting.

Het nieuwe schooljaar begint House of Esports met Minecraft Education. Afgelopen week werd in groep 8 van basisschool De Nobelaer in Oude-Tonge het gameconcept over de Watersnoodramp 1953 uitgeprobeerd. “Volgend jaar is het 70 jaar geleden dat de Ramp plaatsvond en om daar ook voor jonge mensen betekenis aan te geven, hebben we een wereld gebouwd in Minecraft Education. Tijdens dit spel moeten de spelers mensen uit huizen redden en naar hoger gelegen locaties brengen. Doorgebroken dijken moeten ze dichten met blokken en zandzakken en om op langere termijn het water tegen te houden, moeten ze dijken en waterwerken bouwen. Het was een geweldig succes met super enthousiaste leerlingen die samen moesten werken, eerst als groep van drie en daarna met de hele klas. Dus naast de beleving en ervaring met de Watersnood is een bijkomend voordeel dat leerlingen ook leren met elkaar samen te werken, want anders kan je de mensen niet redden. Minecraft Education is waar we verleden, heden en toekomst met klimaatverandering bij elkaar brengen. We gaan dit nog verder ontwikkelen en uitwerken, maar de eerste ervaringen waren zeer positief.” De leerkracht van groep 8 van de Nobelaer, juf Anne, was net zo enthousiast over het concept als haar leerlingen. “De leerlingen waren anderhalf uur gefocust en actief met het onderwerp bezig. Op deze manier zijn ze op een hele andere manier bij het onderwerp betrokken. De beleving is vele malen groter dan als ik een filmpje laat zien of een verhaal vertel.”
Scholen, welzijnsinstellingen en culturele en historische instellingen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan dit project kunnen contact opnemen met Wim Noordzij, wim@houseofesports.nl.

Uit de krant