Afbeelding

Muziek is leven

Opinie 384 keer gelezen

Toen de Russische componist Aram Khachaturian in juni 1941 zijn ‘Masquerade’ voor het eerst met orkest uitvoerde had hij geen idee wat er de weken daarop zou gebeuren. De dag na de première viel nazi-Duitsland Rusland binnen en werden verdere uitvoeringen gestaakt. 

Op 23 juli bombardeerde Duitsland het theater, waarbij het compleet werd verwoest en velen omkwamen. Tijdens de rest van de Tweede Wereldoorlog werd zijn romantische muziek veelvuldig op de radio ten gehore gebracht, ten teken dat de hoop in Rusland niet was verwoest.
De Joodse violiste Kinneret Sieradzki speelt in het Kamerorkest van Galilea en studeerde aan het Conservatorium van Maastricht. Het orkest bestaat evenredig uit Joodse en Arabische musici. ‘Als je komt om de uitdaging aan te gaan van het spelen van Haydn dan speel je niet tégen elkaar. Je verbindt je mét elkaar om samen de uitdaging op te pakken die voor je ligt en dat verrijkt het proces en resultaat’, aldus Sieradzki. Zij ziet het als haar missie om de scheidslijn tussen Jood en Arabier te doorbreken middels muziek.

De 85-jarige Joodse Yaffa Adar bracht onlangs 49 dagen door als gegijzelde in handen van terreurorganisatie Hamas. Iedere ochtend neuriede zij zacht muziek van de Italiaanse tenor Andrea Bocelli. Zij had geen radio of tv, maar wel haar geheugen en door de melodieën in haar hoofd probeerde zij van iedere dag een hoopvolle dag te maken. Ze werd vrijgelaten en haar kleindochter las haar een persoonlijke brief voor van Bocelli, die over haar had vernomen.
Zelfs in de hel van concentratiekamp Dachau was een orkest. De Joodse cellist Otto Schalmik speelde er als gevangene op een geroofde cello Bach voor kamp-adjudant Dieter Birchendorf. Wie muziek speelde, maakte kans op overleven. In 1917, middenin de Eerste Wereldoorlog, zwegen de wapens even met kerst toen het ‘Stille Nacht’ weerklonk uit de loopgraven. Schots violiste Nicola Benedetti geeft via haar Foundation les aan vele kinderen, omdat zij gelooft dat muziek ongelofelijk verbindt en het leven verrijkt.

Wie muziek maakt lééft en wie muziek liefheeft, heeft het leven lief. Muziek verbindt, koestert beschaving, roept emotie en ontroering op, streelt het oor en hart en voedt de liefde. Moet ik het eigenlijk nog hebben over het belang van een vaste plek voor de muziekschool op ons eiland, waar talent van jong en oud wordt ontwikkeld, voor nu en in de toekomst?

Uit de krant