Afbeelding

Gi-ga-Groen!

Opinie 343 keer gelezen

‘Pas op! Er heeft hier iemand gepoept! En ik was het niet’. Zo begon ik mijn verhaal tijdens de Gi-ga-groen speurtocht op de school van mijn dochters. Speciaal voor het Kinderboekenweekthema Gi-ga-groen leverde ik een bijdrage aan een groene speurtocht, waarbij de kinderen bij verschillende posten dingen konden ondernemen of meer te weten konden komen over het dierenrijk.

En zo mocht ik de kinderen meer vertellen over het verschil tussen de zomer- en de winterkeutels van een ree. Bij de vraag hoe het zou komen dat er verschil zit in deze keutels, maar dat deze echt door hetzelfde dier zijn neergelegd, antwoorde een meisje: ‘Aha, de losse keutels zijn van een meisje en die grote bij elkaar van een jongen!’ Tja, daar had ik niet meteen een antwoord op. Ik weet eigenlijk niet eens of er verschil zit in keutels van een jongen of een meisje. Of op de vraag of iemand wist waar je het rugschild van een inktvis kunt aantreffen .. ‘Ja, in je mond!’ Nou ja, bij sommige volwassenen zou je aan de mondigheid wel eens denken dat dit zou passen. Gelukkig wisten veel kinderen dat je deze gewoon op het strand tussen de aangespoelde schelpen kunt vinden, maar dat deze ook als zeeschuim in een vogelkooi kan hangen.

Een braakbal van een uil zorgt ook altijd voor veel verwondering. Is het poep? O, nee. Wat dan? Kijk eens goed, wat zie je in de bal? Veertjes, botjes. A, get het is kots. Nou ja, een beetje wel. De uil eet zijn prooi in z’n geheel op, maar die botjes en veertjes verteren niet in z’n maag, dus moet hij het op een andere manier kwijt. Ondanks het enthousiasme van de kinderen, krijg je ze met deze verhalen en voorwerpen wel even stil.

Ook mijn collega’s van Natuurmonumenten, maar ook van Staatsbosbeheer stonden de afgelopen weken voor de klas of verwelkomden leerlingen in het veld. Om meer te vertellen over de natuur, de bijzonderheden met de kinderen te delen en wat zij zelf kunnen doen om deze natuur te blijven volgen en koesteren. Want eerlijk is eerlijk, ook als volwassene lekker buiten op ontdekking gaan, in bomen klimmen, dierensporen zoeken, een hut bouwen met je kinderen of vogels spotten .. houd je Gi-ga-Groen!

Uit de krant