Afbeelding
ingezonden mededeling

Welke wratten behandelingen zijn er?

Zakelijk Zakelijk nieuws 161 keer gelezen

Wratten. Niemand ziet ze graag verschijnen, maar toch kan het gebeuren dat je plots met wratten op je huid zit. Waar komen ze vandaan? Of beter nog, wat doe je het beste om ze te behandelen?

Wat zijn wratten?

Deze kleine, goedaardige gezwellen verschijnen wanneer je huid is geïnfecteerd met een van de vele virussen van de familie van het humaan papillomavirus (HPV). Het virus zorgt voor extra celgroei, waardoor de buitenste huidlaag op die plek dik en hard wordt. Hoewel ze overal kunnen groeien waar je een huid hebt, is de kans groter dat je er een op je handen of voeten krijgt. Het type wrat hangt af van waar het is en hoe het eruit ziet.

Wie krijgt ze?

Omdat het immuunsysteem van elke persoon anders reageert op het virus, krijgt niet iedereen die in contact komt met HPV een wrat. En als je je huid op de een of andere manier snijdt of beschadigt, is het gemakkelijker voor het virus om vat te krijgen. Dat is de reden waarom mensen met chronische huidaandoeningen, zoals eczeem, of die op hun nagels bijten of aan nijnagels peuteren, vatbaar zijn voor het krijgen van wratten.

Hoe worden wratten behandeld?

Veel mensen kiezen ervoor om wratten niet te behandelen omdat de wratbehandeling ongemakkelijk kan zijn.

Er zijn verschillende manieren om wratten te behandelen, waaronder behandelingen die je zelf kunt doen en behandelingen door een arts. Als je ervoor kiest om een wrat te behandelen, is het belangrijk om de behandeling voort te zetten totdat de wrat verdwenen is.

Als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, moet je mogelijk bepaalde behandelingen vermijden. Neem daarom contact op met je arts voordat je met de behandeling begint.

Behandelingen voor thuis

Bedek de wrat

Het afdekken van de wrat met sterke, waterdichte tape kan helpen om de wrat op te ruimen. Het kan ook voorkomen dat de wrat zich verspreidt.

Vloeistof of gel

Een gebruikelijke methode om wratten te behandelen, is het aanbrengen van een vloeistof of gel die salicylzuur of melkzuur (wratten verf) bevat op de wrat. Je kunt wratten vloeistof of -gel kopen bij je plaatselijke apotheek en thuis aanbrengen. Je arts kan je een recept voor sterkere oplossingen geven.

Om wratten gels of -vloeistoffen te gebruiken, moet je de wrat eerst voorbereiden. Dit doe je door het gebied rond de wrat te weken gedurende 5 tot 10 minuten in warm water. Vervolgens wrijf je de wrat in met een nagelvijl, puimsteen of zelfs schuurpapier. Doe de gel of vloeistof op de wrat en zorg ervoor dat je de gezonde huid eromheen vermijdt. Laat de gel of vloeistof drogen en bedek het gebied met een pleister. Gewoonlijk moet je elke dag wratten vloeistof of -gel gebruiken en het kan vele weken duren voordat het werkt.

Behandelingsopties voor artsen

Bevriezing

Het bevriezen van een wrat (bekend als cryotherapie) moet worden uitgevoerd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Het werkt door de wrat bloot te stellen aan een zeer koude vloeistof, zoals vloeibare stikstof of sprays. Dit bevriest de wrat en vernietigt de huidcellen. Salicylzuur kan ook worden gebruikt om de wrat te vernietigen.

Branden en laseren

Brandwonden, operatieve verwijdering en laserbehandelingen voor het verwijderen van wratten worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Deze behandelingen worden minder vaak gedaan omdat ze littekens kunnen achterlaten.

Immunosuppressie

Er is veel onderzoek naar behandelwijzen gedaan en dit is wel een effectieve. Het gaat om behandelingen die het immuunsysteem stimuleren om de met het wrattenvirus geïnfecteerde huidcellen te herkennen en te vernietigen. Deze behandeling kost tijd en kan erg jeuken.

Lees meer nieuws op Eilanden-Nieuws.

Uit de krant