Afbeelding

Studium Generale ‘Vrijheid en verdraagzaamheid’

Kerk & Geloof 111 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Zaterdag 8 oktober wordt er voor de regio Zuid-West Nederland een aanvang gemaakt met de cursus Studium Generale, uitgaande van de Stichting Theologische Vorming voor Gemeenteleden. 

De cursus vindt plaats van 9.30 tot 12.30 uur in het Hervormd centrum De Hoeksteen, aan de Ring 13 te Middelharnis. Het jaarthema is ‘Vrijheid en verdraagzaamheid’, dat in acht maandelijkse lessen zal worden behandeld. Zowel oud-cursisten als belangstellenden zijn van harte welkom.

“‘Vrijheid betekent dat je mag denken, zeggen en doen wat je zelf wilt. Iedereen in Nederland heeft dezelfde vrijheden. Dat betekent dat ook andere mensen mogen denken, zeggen en doen wat zij willen,’ zo stelt de Nederlandse overheid in een boekje over de kernwaarden van Nederland. Natuurlijk voegt het daaraan toe dat wij ons ook moeten houden aan de wet. Kortom, wij mogen doen wat niet verboden is”, aldus stichting TVG. “Vrijheid heeft ook te maken met gebondenheid. Er zijn kaders waarbinnen we ons moeten bewegen. Maar hoe gaan we daar mee om. En verder hoe verdraagzaam zijn we naar elkaar?”

Wat betekent de christelijke vrijheid voor het leven binnen de kerk in het beoordelen van allerlei liturgische, pastorale en organisatorische problemen? Hoeveel vrijheid is er in het lezen van de Schrift? En hoe zien we vrijheid terug in het pastoraat? Hoe is de verhouding tussen ‘vrij zijn’ en ‘geherderd’ worden? Mag en kan alles? Genoeg vragen om in een achttal maandelijkse zaterdagmorgens bij stil te staan.

De docenten zullen ieder vanuit zijn vakgebied het jaarthema behandelen. De cursusdata zijn: 8 oktober 2022 ds. N.A. Donselaar, Oude-Testament; 12 november 2022 ds. J.C. Klein, Nieuwe Testament; 10 december 2022 ds. A.L. Molenaar, Kerkgeschiedenis; 14 januari 2023 ds. M.K. de Wilde, Dogmatiek; 11 februari 2023 ds. G.J.H. Vogel, Praktische Theologie; 11 maart 2023 ds. A. Vastenhoud, Ethiek; 15 april 2023 ds. P.L. de Jong, Missiologie; 13 mei 2023 Prof. Dr. A. Huijgen, lezing.

De kosten voor deelname aan deze Studium Generale zijn 115,00 euro en voor echtparen 175,00 euro, welk bedrag verhoogd wordt met een bijdrage in de kosten van koffie/thee. Belangstellende worden verzocht zich aan te melden bij het secretariaat van de cursus, dat berust bij de heer T. Grinwis tel. 0187–68 19 80, e-mail: cursustvgmiddelharnis@gmail.com. Informatie is ook te verkrijgen bij de cursusleider ds. A.L. Molenaar te Bruinisse tel. 0111-48 38 80. Zie ook de website: www.cursustvg.nl.

Uit de krant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief