(Foto: archief Eilanden-Nieuws)
(Foto: archief Eilanden-Nieuws)

Ingezonden: Bewaar rust en ruimte bij de kust

Ingezonden 2.531 keer gelezen

Ouddorp is vanouds een echte familiebadplaats. Ouddorp leeft van het toerisme, en heeft tegelijkertijd zijn eigen karakter kunnen bewaren. In de loop van decennia is er in wederzijds respect en begrip een evenwicht gegroeid tussen de belangen van bewoners, ondernemers en toeristen. Sinds de eeuwwisseling is deze balans echter uit evenwicht aan het raken. Goeree-Overflakkee heeft inmiddels naar verhouding een zeer groot aantal recreatiewoningen.

Afgelopen zomer lagen vier plannen voor bebouwing langs de duinen in Ouddorp ter inzage en iedereen die dat wilde kon een zienswijze indienen. Het is te hopen dat de oproep velen heeft bereikt, gezien deze periode en het feit dat de gemeente het na de zomer niet nogmaals heeft gepubliceerd in de lokale kranten.

Met deze bouwplannen van (onder andere) tweede woningen zet het College een stap te veel op dit heilloze groeipad.

Maar het gaat niet alleen om het aantal recreatiewoningen, maar ook om het elitaire karakter dat speculatie in de hand werkt. De ervaring met bungalowpark Punt-West heeft helaas uitgewezen dat dit voor de lokale gemeenschap weinig meerwaarde biedt. Dure recreatiewoningen blijken vooral een speculatie-object. De eigenaren gokken op de waardestijging van hun onroerend goed, zijn zelf slechts enkele weken aanwezig, maken weinig gebruik van lokale voorzieningen, en nemen veelal niet eens de moeite om hun woningen te verhuren. Dat gaat ten koste van de lokale ondernemers.

Ouddorp heeft een bijzonder landschap, dat in eeuwen door de mens aan de zee is ontworsteld, en nog veel waardevolle sporen draagt van de inspanningen van onze voorouders. Ouddorp kent een prachtige wisselwerking tussen de zee, de vogels, het groen, en het in cultuur gebracht land. In dit bijzondere eerbetoon aan de schepping ligt de identiteit van Ouddorp, ligt de bron van de welvaart uit het toerisme. Laten we hier trots op zijn, en deze bron koesteren.

Het was niet voor niets dat het eerdere bestemmingsplan dat dit mogelijk moest maken op goede gronden is vernietigd.

De wijze waarop het college dit bouwplan nu alsnog – in strijd met het vigerende bestemmingsplan en het Kustpact – tracht mogelijk te maken, vinden wij in strijd met de beginselen van goed openbaar bestuur. Het zal velen Ouddorp tegen de borst stuiten. Wij doen een dringende oproep om van de plannen af te zien.

Joke Padmos en Greetje Eijkelenboom
Trouwe bezoekers van Ouddorp

Uit de krant