Het STC-gebouw in Stellendam (Foto: website STC).
Het STC-gebouw in Stellendam (Foto: website STC).

College G-O wil financiële steun geven aan Visserijschool

Algemeen 316 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college van B en W is bereid de gemeenteraad voor te stellen een eenmalige renteloze lening van 50.000 euro aan te bieden om het STC-onderwijs (Visserijschool Stellendam) op Goeree-Overflakkee te behouden en daarmee het eerste leerjaar 2021/2022 door te laten starten. Dit onder gezamenlijk geformuleerde uitgangspunten op basis van duurzaamheid. Ook de directie van de UFA (United Auctions) heeft in samenwerking maximaal 50.000 euro toegezegd. Dit alles maakt deel uit van het verzoek van het STC - onderwijsinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie - om 120.000 euro bij te dragen in de startkosten van het eerste leerjaar.

Door Jaap Ruizeveld

Het besluit maakt deel uit van het lopende overleg in een werkgroep met betrokken partijen, waartoe ook Visserijvereniging Zuidwest, de Beroepscampus en ondernemers en het bedrijfsleven behoren. Genoemde uitgangspunten zijn de start van het eerste jaar zeevaart met acht leerlingen in Stellendam voor schooljaar 2020-2021, duurzame voortzetting van de nautische opleidingen en de samenwerking met de Beroepscampus in Middelharnis en het duurzaam vergroten van de instroom in het technisch- en visserij onderwijs. Ook zet men in op een herstructurering van het onderwijs.

Plan van Aanpak

In de afgelopen periode is door alle betrokken partijen (inclusief het GO College en de Beroepscampus) intensief samengewerkt om te komen tot een toekomstbestendige oplossing voor kwalitatief hoogwaardig technisch en maritiem onderwijs op Goeree-Overflakkee. In de werkgroep, dat als doel het voortbestaan en versterken van locatie STC Stellendam heeft, is sinds september actief ingezet om begin februari 2021 een Plan van Aanpak te kunnen voorleggen. Naast de werkgroep is er een stuurgroep gevormd die de voortgang van het proces bewaakt en verdere afspraken maakt. Alles is gericht op de start van het STC-schooljaar 2021 en de jaren daarna.

Renteloze lening

De gemeente ziet het belang van de opleidingen en wat STC-locatie Stellendam voor de visserijbranche en het eiland betekent. Er liggen volgens het college kansen voor een intensieve samenwerking met de Beroepscampus en de mogelijkheid om nog meer doorgaande vmbo/mbo-leerlijnen te ontwikkelen. De gemeente wil STC eenmalig (voor het eerste leerjaar) financieel ondersteunen, maar wel op een voor de gemeente passende wijze. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de andere mbo-instellingen op Goeree-Overflakkee. Om discussie en precedentwerking te voorkomen én het feit dat de gemeente geen financiële zorg heeft voor mbo-instellingen, heeft het college aangegeven uitsluitend met een renteloze lening STC te kunnen ondersteunen. In eerste instantie heeft STC hiermee ingestemd. Daarna heeft men aangegeven dat zij de gemeentelijke ondersteuning met een renteloze lening graag wil zien omgezet in een schenking. Over dit aspect zal in een bestuursvergadering van 5 januari 2021 nu moeten worden gesproken.

Uit de krant