Leden van de Werkgroep Strand en Zee en mensen van Natuurmonumenten reinigden het strand (Foto: Jan Baks)
Leden van de Werkgroep Strand en Zee en mensen van Natuurmonumenten reinigden het strand (Foto: Jan Baks)

Werkgroep Strand en Zee verwijdert afval van het strand

Algemeen 213 keer gelezen

GOEDEREEDE – De Werkgroep Strand en Zee van Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO), kwam zaterdag voor het eerst in actie met het opruimen van afval op het strand.

Door Adri van der Laan

Aan het eind van deze zomer kwam voor het eerst De Werkgroep Strand en Zee bij elkaar. Het beschermen van de natuur op de stranden en een natuurlijker strandbeheer zijn de doelen van deze werkgroep. Leden van deze werkgroep, begeleid door mensen van Natuurmonumenten, gingen zaterdag voor het eerst gezamenlijk aan de slag op het strand. Het doel was om de kuststrook te reinigen van afval dat bij vrijwel ieder getij aanspoelt op kust.
Voor de schoonmaakactie had de werkgroep twee stranddelen uitgekozen. Een gedeelte bij de Kwade Hoek en een deel van het strand dat achter het waterwingebied ligt. Aan het eind van de ochtend bleek dat deze schoonmaakactie niet voor niets was geweest. De oogst was groot want de 24 deelnemende personen verzamelden 290 kg in een paar uur tijd. De mensen van de werkgroep hadden natuurlijk niets liever gehad dan dat ze onverrichter zake huiswaarts konden keren maar dat was dus niet het geval. Strandreinigingsacties zullen daarom ook in de toekomst nodig blijken.
Plastic maakt een belangrijk deel uit van het afval dat men doorgaans aan het strand vindt. Lappen plastic, roerstaafjes, (resten van) wegwerpdrinkgerei, plastic flesjes. Naast het plastic afval waren er ook resten van netten en touwen.

Het afval werd verzameld en later zal het verzamelde afval worden onderzocht. Centraal staan hierbij de vragen: waar komt het vandaan en hoe kunnen we de vervuiling bij de bron aanpakken?

De volgende opruimactie van de Werkgroep staat gepland voor zaterdag 19 december.

Meer info: www.nlgo.nl

Uit de krant