Afbeelding

Ontdekte ‘Vogelaar’ voor Streekmuseum

Algemeen 684 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Onlangs stond in de landelijke pers het bericht over de ontdekking van een schilderij van Cornelis Troost. De ontdekker van het schilderij wist het in een kringloopwinkel in Amsterdam voor enkele tientjes te kopen. Het zal over enige tijd aangeboden worden bij een veilinghuis. Maar ook in de Goed voor Goed-winkels op Goeree-Overflakkee kan de verzamelaar of speurder tegen hele fraaie objecten aanlopen.

Zo gebeurde het dat tussen al de ingeleverde spullen, die dagelijks bij Goed voor Goed binnenkomen, een originele aquarel van de streekschilder A.K. Vogelaar zat. “Het zag er smerig uit in een gebroken wissellijstje en hebben het vervolgens verder onderzocht op echtheid, schoongemaakt en voorzien van een mooie lijst”, vertelt Bert Voorberg, vrijwilliger bij Goed voor Goed en schouwer van kunstobjecten. De aquarel met de tekst ‘bij de Christoffeldijk’ in Sommelsdijk is onmiskenbaar van de hand van Vogelaar. De schoonheid van het landschap in alle toonaarden was zijn inspiratiebron. Voor veel mensen zijn de herkenbare dorpsgezichten, de boerderijen en doorkijkjes een emotioneel weerzien met een tijdsperiode van het eiland. Zijn werk is ook bekend in Canada en Australië, waar nogal wat emigranten wonen met Flakkeese ‘roots’.

Omdat Stichting Goed voor Goed dit jaar verhuisd is naar de nieuwe locatie in Sommelsdijk, wilde zij het schilderij als feestelijk gebaar aanbieden aan het Streekmuseum. Afgelopen maandag werd het kunstwerk dan ook overhandigd aan de heren Van den Boogert en Schuring, bestuursleden van het Streekmuseum in Sommelsdijk. Het museum liet weten deze geste enorm te waarderen en is erg blij met deze schenking. Het Streekmuseum beschikt over een aantal kunstwerken van de schilder Vogelaar en ziet deze gift als een waardevolle aanvulling op de collectie streekschilders.

Uit de krant