Raadsleden maken een rondje door Dirksland (Foto: Kees van Rixoort).
Raadsleden maken een rondje door Dirksland (Foto: Kees van Rixoort).

Raadsleden krijgen Dirkslandse knelpunten te horen én pleidooi voor dorpsplein

Algemeen 236 keer gelezen

DIRKSLAND – Vier jaar geleden ging de gemeenteraad voor de eerste keer op bezoek in een van de kernen. De reis ging naar Dirksland en het was prachtig weer. Daarna volgden alle andere kernen, en steeds was het weer dik in orde. Afgelopen vrijdag begon de tweede cyclus. Weer was de start in Dirksland, maar nu moesten de raadsleden – en twee wethouders – de paraplu opsteken. Het was herfstachtig en soms ook nat. Hopelijk zet Dirksland deze keer niet de trend, en kunnen de komende kernbezoeken van de raad plaatsvinden onder betere weersomstandigheden.

Door Kees van Rixoort

Verpauperde panden, stoepen die ontoegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel, een verwaarloosde begraafplaats, afvalbakken die permanent het straatbeeld ontsieren, onoverzichtelijke en onveilige bochten en kruisingen, hot item hondenpoep – de eilandelijke politici kregen in het lekkende verenigingsgebouw De Schakel een veelomvattend en rijk geïllustreerd overzicht van de problemen en aandachtspunten in de openbare ruimte van Dirksland.

De dorpsraad had dit overzicht samengesteld na de jaarlijkse schouw in het dorp. Sommige knelpunten komen jaarlijks terug in de Dirkslandse schouw, soms inclusief de oplossing. Zoals het trottoir langs de Secretarieweg, dat niet echt toegankelijk is vanwege de bomen die midden op het pad staan. “Er is een simpele oplossing: wissel het voetpad en de groenstrook daarlangs om”, zei Henk Zwanenburg namens de dorpsraad. “Maar dit ligt al een tijdje…”

Dorpsplein

De raadsleden – vertegenwoordigd waren de fracties van VVD, VKGO, SGP en ChristenUnie – kregen in Klein Parijs ook een pleidooi voor het realiseren van een dorpsplein te horen. “Veel dorpen op het eiland hebben een dorpsplein”, zei voorzitter Jan Leenders van de dorpsraad. “Middelharnis heeft er zelfs twee, het Rubensplein en het Diekhuusplein, maar in Dirksland is géén dorpsplein.”

De dorpsraad heeft ook al een locatie voor ogen: de mooi centraal gelegen plek waar nu nog de voormalige openbare basisschool, een rij afgeschreven bejaardenwoningen en verenigingsgebouw De Schakel staan. Na sloop en via een uitruil van grond, mogelijk gemaakt door de gemeente en de woningcorporatie, zou de droom van de dorpsraad werkelijkheid kunnen worden, zo meldde Jan Leenders.

Vervolgens toonde Peter Keuker van de dorpsraad een impressie van hoe het plein eruit zou kunnen zien: een centrale plek voor ontspanning, ontmoeting, activiteiten, braderieën en concertjes. “We doen dit niet alleen. Omwonenden en burgers denken mee, en we hopen ook de gemeente en de woningbouwvereniging te betrekken.”

Voorzitter Leenders keek aan het eind van het kernbezoek vooruit naar het volgende bezoek van de gemeenteraad, over een jaar of drie. Hij zei te hopen dat Dirksland dan kan pronken met mooie voorzieningen, zoals het dorpsplein en wie weet een nieuw zwembad, die het sociale leven verbeteren. “En alstublieft geen corona meer.”

Hopelijk kunnen de raadsleden dan ook de paraplu thuislaten als ze al dat moois gaan bekijken. Vrijdag bleef het rondje dorp – in regen en wind – beperkt tot de gerestaureerde trambrug, de Joodse begraafplaats en de ontmoetingsplaats aan de haven. Het tochtje heen en terug ging via het trottoir met bomen langs de Secretarieweg…

Uit de krant