Logo eilandennieuws.nl

“Wellicht wordt het op termijn verplicht te zorgen voor goede hemelwaterafvoer’’

GOEREE-OVERFLAKKEE - “Door klimaatverandering warmt de aarde op. Klimaatadaptatie is het aanpassen aan deze omstandigheden en de schadelijke effecten ervan zoveel mogelijk te beperken." Het is wethouder Tea Both (CDA) die deze woorden uitspreekt. Eilanden-Nieuws ging met haar en beleidsadviseur Jos ’t Mannetje van de gemeente in gesprek over klimaatadaptatie. Wat gaan bewoners op het eiland hier in de toekomst van merken?

Door Erwin Guijt

"Dit jaar was klimaatverandering heel tastbaar, als we kijken naar de grote periodes van droogte en warmte. Er zijn behoorlijk wat warmterecords gesneuveld. Ook zien we dat blauwalg steeds eerder en op steeds meer plekken voorkomt. Het gaat vooral om de pieken en extremen in het weer. Want aan de andere kant zie je ook dat buien vaak steeds heftiger worden." Tegen dat weer is het volgens de wethouder lastig je te wapenen. “Maar we doen ons best. We werken aan het riool, zo vinden er momenteel constructiewerkzaamheden plaats aan de Langeweg in Middelharnis. Maar als je kijkt naar de hoeveelheid regen die nu soms in korte tijd valt, kan zelfs het beste riool dat niet aan."

De gemeente wil in samenwerking met inwoners en allerlei partijen komen tot een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee, wat ook de naam is van een recent gestart participatietraject. “We staan aan de vooravond van een traject waarin we met bewoners in contact treden om hen voorlichting te geven over hoe ze hun eigen omgeving adaptief kunnen maken. Veelal komt dat neer op: tegel eruit, plant erin. Dat heeft zowel positieve effecten op de wateropslag, alsook het verminderen van bijvoorbeeld hittestress.’’

Maar red je het wel met hier en daar een tegel weghalen en een boompje ervoor terugzetten? De wethouder knikt. “Dat is een belangrijke vraag. Je moet het zo zien: alle beetjes helpen. Het zijn allemaal kleine stapjes richting het doel." 

Lees het volledige interview met wethouder Both in de vrijdagkrant van 25 september jongstleden: https://www.eilandennieuws.nl/reader/4528 

Meer berichten