De bezoekers mochten zelf groenten oogsten (Foto: Erwin Guijt).
De bezoekers mochten zelf groenten oogsten (Foto: Erwin Guijt).

Veel animo voor zelf groenten oogsten bij BI-JOVIRA

Algemeen 332 keer gelezen

OOLTGENSPLAAT - “Dit is een uniek project in Nederland’’, aldus agrariër Cornelis Mosselman. Recent maakte hij de overstap op strokenteelt: op één perceel allerlei verschillende groenten telen in rijen van drie meter. Afgelopen zaterdagochtend 19 september konden geïnteresseerden zelf groenten komen oogsten. Dit trok enkele tientallen belangstellenden. 

Door Erwin Guijt

De overstap van traditionele landbouw naar de strokenteelt had voor Mosselman heel wat voeten in de aarde. Dit blijkt uit de uitgebreide uitleg van hem, voor het oogsten kan beginnen. In een schuur is tevens de nieuwe bedrijfsfilm te zien, met daarin veel dronebeelden van de stroken gewassen. “Er zit al met al heel wat energie en nachtrust in de overschakeling. Door veel mensen werd me voorgehouden: als je allerlei gewassen bij elkaar teelt, heb je ook alle ellende en ziektes bij elkaar.’’ Het tegendeel bleek echter waar.

Grootste vrienden

“Van de afgelopen periode heb ik geleerd om niet in problemen te denken. Het gaat vooralsnog, en ik ben een jaar bezig, heel erg goed. De zwakke plekken van elk gewas worden juist opgeheven door de andere gewassen. De gevolgen zijn ontzettend positief.’’ Zo werd de boer van tevoren verteld dat het land onder zou worden gelopen door muizen. ”Nou, ik heb maar één wortel gevonden waaraan geknaagd is.’’ Reden dat de muizenoverlast vrijwel nihil was, zijn de witte zilverreigers – “onze grootste vrienden’’, zoals Mosselman ze lachend noemt. “Er zitten er bijna altijd wel een paar op het land, en dan maak je als muis geen schijn van kans.’’

Het is misschien wel het grootste voordeel van strokenteelt; de positieve effecten op de natuur. “Het is echt ongelofelijk wat er allemaal veranderd is, het ecosysteem is zienderogen verbeterd. De witte zilverreigers op de achtergrond zijn er getuige van, maar er is meer. Het hele jaar door zien we tientallen kleine haasjes, we zien buizerds, torenvalken… noem maar op. Het bruist hier van het leven.’’ Dit alles door de gevarieerde gewassen en het vrijwel geheel verdwijnen van chemische middelen.

Geen moestuintje

Enkele stukken grond zijn ingezaaid met gras, die zijn nog in omschakeling naar de biologische landbouw. Maar hoe kwam Mosselman eigenlijk op het idee om het allemaal anders te gaan doen, vraagt een nieuwsgierige bezoeker. “Dat waren een heleboel kleine dingen. Misschien de meest directe aanleiding was dat ik bij een bank aan tafel zat, die wilde dat er steeds meer geproduceerd werd.’’ Gepassioneerd: “Het hele voedselsysteem is gebaseerd op kortetermijndenken. We moeten meer toekomstgericht landbouw gaan bedrijven, als we de aarde goed willen doorgeven aan onze kinderen.’’

De strokenteelt trok landelijk de aandacht. “Mensen uit het hele land wilden graag langskomen, en er zijn al verschillende media langs geweest. Zeker fotografen worden enthousiast als ze alle stroken zien, het levert mooie beelden op.’’ Ook krijgt Mosselman verschillende ideeën toegezonden. “Dat heb ik heel graag. Al moet je natuurlijk wel bedenken dat het niet om een moestuintje gaat, maar er een slag groter gedacht moet worden. Overigens ben ik positief verrast over de medewerking vanuit grote afnemers zoals supermarkten, er valt overal over te praten.’’

Uitje

Er volgen nog veel meer vragen. “Onderschat het allemaal niet: hoewel we van grootschalige naar kleinschalige landbouw zijn gegaan, is het zéker niet minder werk geworden. Ik ben heel positief, maar ik ben ook eerlijk. Als het ieder jaar zoveel energie kost als dit jaar, dan stop ik ermee. Maar ik zie zoveel moois om te heen, dat ik het graag op deze manier voort zou zetten. De verbinding tussen consument en voedsel is bijna weggevallen.’’ Het zelf groente oogsten is een mooie manier om die afstand te overbruggen.

Over die groenten gesproken, de tijd van praten is voorbij en de handen kunnen uit de mouwen. De tientallen bezoekers, in zowel geslacht als leeftijd heel gevarieerd, storten zich op de verse groenten. Er zijn pompoenen, wortelen, rode en witte kool, pastinaken, aardappelen… Twee vrouwen uit Langstraat staan gebogen over de witte kool. “Het is heel anders, maar erg leuk wat hij doet. Het gaat ons eigenlijk niet om het oogsten zelf, want we hebben allebei een eigen moestuin. Maar m’n kool heeft last van vlooien, dus ik wilde graag tips vragen en een kijkje nemen. We zien dit bijna als een uitje, zeker met zulk mooi weer.’’

Kistje verse groenten

Een jong gezin uit Oude-Tonge heeft al een behoorlijk krat vol groenten verzameld. “Zeker voor de kinderen is het erg leuk. Zelf hebben we een klein moestuintje en daar telen we eveneens in stroken. Voor onszelf is dit veel te veel om op te eten, maar vanavond komt er visite die we een kistje verse groenten willen meegeven.’’ Bij de wortels, een eindje verderop, staat een ouder echtpaar uit Middelharnis. Ze hadden foto’s gezien in deze krant en wilden eens een kijkje nemen. “We nemen van alles wat, behalve van de aardappelen. Daar houden we niet zo van. Maar het ziet er hier allemaal prachtig uit.’’

Uit de krant