Hét spookbeeld voor de toeristische sector op het eiland: mooi weer en toch een nagenoeg lege camping (Foto: Shutterstock).
Hét spookbeeld voor de toeristische sector op het eiland: mooi weer en toch een nagenoeg lege camping (Foto: Shutterstock).

Toeristische sector op eiland hard getroffen door 'code rood'

Algemeen 399 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Naast het menselijk gezondheidsleed trekt het verloop van het coronavirus ook een forse wissel op de toeristisch-recreatieve sector. Vooral op de Kop van Goeree maar ook elders op het eiland in horeca, musea en geplande evenementen en bijeenkomsten. Omzetten zijn - ondanks de prachtige zomerdagen - nu al met vele tientallen procenten gedaald in vergelijking met andere seizoenen. Heel veel buitenlandse gasten en met name Duitsers en Belgen hebben (na inkleuring met code rood voor onze kustprovincie in hun woonland) snel het eiland verlaten. Wat brengt de herfstvakantie nog voor mogelijkheden in de sector als de virusmaatregelen verder worden aangescherpt? Eilanden-Nieuws maakte een belronde langs verschillende betrokken partijen.

Door Jaap Ruizeveld

In de gesprekken klinkt ook irritatie door over het feit dat de maatregelen in regio’s niet met elkaar in overeenstemming zijn. Wat in onze regio Rotterdam-Rijnmond (dus ook op ons eiland) op bijvoorbeeld campings niet meer mag, kan slechts enkele kilometers verderop in Zeeland (Renesse/Haamstede) op campings vooralsnog wel. Dat valt het meest op bij de Brouwersdam. VVV Goeree-Overflakkee (kantoorvestiging Ouddorp) en ondernemers blijken waar mogelijk is innovatief om er het beste van te maken en ook nieuwe elementen te willen toevoegen om vooral nu Nederlanders te trekken.

Het Zeil-& Surfcentrum Brouwersdam aan de Ossenhoek had vorig weekeind al een daling van 60 procent in de reserveringen voor accommodaties, vertelt Rick Jendrusch. Doordat de overnachtingen uitblijven werkt dat ook sterk door in de diverse activiteiten van het centrum en in de restauratieve voorzieningen. Met de herfstvakantie in zicht zijn de verwachtingen somber gesteld. De bezoekers, waaronder veel Duitse en Belgische gasten, mijden thans het eiland. Het centrum schat dat in deze coronafase nu al rond 50 procent minder omzet wordt gegenereerd. Voor de toeristisch-recreatieve sector op de Brouwersdam en de Kop van het eiland is het somber dat dit gebied wordt meegenomen in de regio- coronamaatregelen die voor de grote steden worden gehanteerd.

Duidelijke terugval

Een duidelijke terugval in het totaal aantal bezoekers, dan gezien over de hele coronaperiode, zegt woordvoerder Willem Kentie van Stichting RTM-museum aan de Schellingerweg/Brouwersdam. Jaarlijks trekt het museum rond de 14.000 bezoekers, op dit moment zijn dat er slechts 5500 tot 6000. Gehoopt wordt dat in de herfstvakantie veel Nederlanders er toch nog even op uittrekken en dat zij met hun bezoek de leemte die is ontstaan door het vertrek en wegblijven van de vele Duitse en Belgische toeristen een beetje kan wegnemen. "We moeten de broekriem aanhalen maar blijven positief inzetten op compenserende faciliteiten. Zo wordt op de dagen dat het museum geopend is nu ook een tramrit/diesel aangeboden en dat slaat aan. Omdat reserveringen nodig zijn door de coronamaatregelen zijn er wel afzeggingen, maar het heeft ons verbaasd dat anderen blij zijn dat er deze tramactiviteit is."

Naseizoen

"Wij hebben creatief ingespeeld op de nieuwe situatie en daarbij ook gekeken naar mogelijkheden in het naseizoen. We hebben annuleringen kunnen omboeken en bijvoorbeeld in de lockdown-fase van het corona al geplande familieweekends naar eind dit jaar kunnen doorschuiven." Aan het woord is Roland Hoogwerf van RCN Vakantiepark Toppershoedje aan de Strandweg. Ook zij kregen uiteraard te maken met het vertrek van veel Duitse gasten, maar niet iedereen stapte op. "Nederlandse gasten kwamen gelukkig wel in het zomerseizoen. Wat de herfstvakantie brengt is nog niet duidelijk. Wat omzet betreft heeft vooral het horecadeel flinke klappen te verduren wel tot 50 procent. Voor stacaravans komen er op het park extra faciliteiten in de winter."

Vragen over testen

Bij VVV-Goeree-Overflakkee in Ouddorp is het de afgelopen maanden toch best druk gebleven, vertelt Mira Bogert. "Met bezoekers en vooral ook door veel telefoontjes om informatie en gegevens over activiteiten. Wandel- en fietskaarten waren in. Mensen waren verrast dat er toch geboekt kon worden. Er waren echter ook meldingen dat men toch niet naar het eiland kwam. Verder kregen we veel vragen over testmogelijkheden voor het coronavirus, waarbij wij verwijzingen konden geven omdat er door toeristen geen gebruik gemaakt kan worden van de GGD-testen in Middelharnis." Het VVV heeft veel contact met ondernemers over hun mogelijkheden op de vakantieparken. Wrang vindt men het dat er op Schouwen-Duiveland, in de Zeeuwse veiligheidsregio andere regels gelden dan op ons eiland. "We merkten dat vorig weekeind veel Duitse en Belgische toeristen ons eiland verlieten na de code rood van hun overheid." Bogert wijst ten slotte op de campagne Nazomeren die door Eilandmarketing nu wordt gehouden om in het najaar gericht Nederlanders te bewegen toch naar het eiland te komen.

Snelle actie nodig

Met de brandbrief die de VEERO aan de overheden verzond over de ernstige situatie waarin de toeristisch-recreatieve sector op ons eiland is beland, verwoordt directeur Jeroen den Hollander gelijk zijn insteek over de gevolgen van de genomen maatregelen die ook door het Vakantiepark De Klepperstee/Ridderstee gevoeld worden en die in de gehele sector veel kapot hebben gemaakt. "Dat moet niet voortduren. Maatregelen in stedelijk gebied of in een dunbevolkt eiland met veel ruimte, dat is niet te vergelijken. De ondernemers zijn gefrustreerd. Waar mogelijk helpen wij met een voucher de gast om hem of haar later terug te laten komen. Oktober is nog een belangrijke periode in de sector. Daarom de dringende oproep aan de overheden tot snelle actie. De verhuur van onze parkaccommodaties was nog niet de grootste min-post. De zware klap viel in het horecadeel. Percentages? Zoals op de meeste parken rond de 50 procent."

Uit de krant