Aad van den Hoek, waarnemend voorzitter van de Stichting Watertoren Dirksland, kijkt naar de countdown richting bekendmaking van de Gouden Pit-winnaar (Foto: Kees van Rixoort).
Aad van den Hoek, waarnemend voorzitter van de Stichting Watertoren Dirksland, kijkt naar de countdown richting bekendmaking van de Gouden Pit-winnaar (Foto: Kees van Rixoort).

Geen verandering in watertoren-ambitie na mislopen landelijke Kern met Pit-prijs

Algemeen 586 keer gelezen

DIRKSLAND - Zou ze voor de deur staan? Zou Annemarie Jorritsma, voorzitter van de KNHM Foundation, naar Dirksland zijn gekomen om de Kern met Pit Award – liefst de gouden variant, zijnde de hoofdprijs – te overhandigen aan de Stichting Watertoren Dirksland? Nee, ze was vorige week zaterdagmiddag niet op Goeree-Overflakkee, maar in Limburg. Daar ging de Gouden Pit naar het omvormen van een oude dorpsschool in seniorenwoningen.

Door Kees van Rixoort

En ook de Zilveren Pit en de Bronzen Pit gingen aan het Watertoren voorbij. De tweede prijs was voor een bijenhotel in Noord-Holland en de derde naar een speeltuin in Noord-Brabant. De prijs voor het beste filmpje leverde de Kern met Pit-initiatiefnemers in Drenthe duizend euro op. Dat bedrag kan ook de winnaar van de Bronzen Pit tegemoet zien. De winnaar van de Zilveren Pit wint tweeduizend euro en de Limburgse winnaar strijkt drieduizend euro op.

Digitaal festival

Dat was de ontknoping van het We Doen het Samen Festival, afgelopen zaterdagmiddag. Het festival was digitaal. De eerder dit jaar geplande ‘normale’ versie ging niet door vanwege corona. Nu waren de twaalf provinciale Kern met Pit-winnaars, stuk voor stuk bewonersinitiatieven om de buurt of het dorp te verbeteren, via Zoom met elkaar verbonden. Op elke locatie had organisator KNHM Foundation gezorgd voor een pakket met feestelijke attributen, hapjes en de Kern met Pit-cocktail. De Stichting Watertoren Dirksland, die eerder de Zuid-Hollandse Kern met Pit-prijs won, was met een klein aantal genodigden neergestreken in het gebouw van TBP Electronics in Dirksland, op geringe afstand van de watertoren.

De landelijke winnaars zijn, evenals bij de eerdere wedstrijd per provincie, voor de helft bepaald door het publiek (stemmen via internet) en voor de andere helft door een jury. Dat Limburg de Gouden Pit van 2019 won, was grotendeels te danken aan het unanieme jury-oordeel.

De Stichting Watertoren Dirksland, die eerder verrast was door de provinciale prijs te winnen, was zaterdagmiddag licht teleurgesteld. Tegelijkertijd lijken het enthousiasme en de ambitie van de stichting er niet op achteruit te zijn gegaan. Integendeel: de stichting gaat op volle kracht verder om de watertoren, een Rijksmonument uit 1941, een bestemming te geven die in de eerste plaats is gericht op de bewoners van Goeree-Overflakkee in het algemeen en die van Dirksland in het bijzonder.

Niet in de laatste plaats omdat de stichting “met vlag en wimpel is geslaagd”, zoals de in Dirksland aanwezige vertegenwoordiger van de KNHM Foundation zei, voor het businessplan. Bovendien, luidde het oordeel van Annemarie Jorritsma, zijn alle twaalf kandidaten voor de Gouden Pit te omschrijven als winnaars.

Spirit

Wethouder Berend Jan Bruggeman was zaterdagmiddag ook in Dirksland. Hij prees het initiatief van de Stichting Watertoren Dirksland vanuit het oogpunt van leefbaarheid. “Dat ondersteunen we vanuit de gemeente”, aldus Bruggeman, die vervolgens het nieuwe beleid van ‘uitnodigend besturen’ toelichtte: “Wat wil een kern? Wat is er nodig? U bedenkt het en wij faciliteren. Al zijn er wel kaders nodig.” De wethouder zei onder de indruk te zijn van de wijze waarop Dirksland meedenkt. Ook noemde hij het watertorenproject ‘spannend’ vanwege de omvang. “Het is niet zo dat je even een schetsje maakt en dat volgend jaar alles in kannen en kruiken is. Maar als de spirit er is, kun je een eind komen.”

De Stichting Watertoren Dirksland wil in een halve cirkel rond de toren een paviljoen (met terras) realiseren voor bijeenkomsten, exposities en horeca. Dit bouwwerk staat los van de toren en is transparant, zodat het Rijksmonument goed zichtbaar blijft en ’s avonds zelfs van onderaf in de schijnwerpers staat, waardoor het een lichtbaken voor de omgeving is. Boven in de toren, vlak onder het dak met lantaarn en spriet, komt mogelijk rondom glas, zodat de stille wens van de Stichting Watertoren Dirksland om de toren ook tot een uitzichtpunt te maken ooit in vervulling zou kunnen gaan.

Afbeelding

Uit de krant