Afbeelding

Drukke tijd voor imker Frans Oldenburg

Algemeen 416 keer gelezen

MELISSANT - Bij tuinwerkzaamheden in Ouddorp stootten hovenier Joost en zijn compagnon leerling-hovenier Chen maandagmorgen in alle vroegte op de aanwezigheid in de kurkdroge grond van bijen, wespen of hommels. Enkelingen, een nest? Wat doe je dan - om niet alleen informatieve zekerheid te krijgen van een beroepskenner - je raadpleegt een imker.

Tekst: Jaap Ruizeveld. |. Foto: Jaap Peeman

Frans Oldenburg (63) wonend aan de Kraaijerdijk 27 in Melissant was zeer snel ter plaatse om zich met het onderwerp bezig te houden. Een controle, een onderzoek en een advies. Geen beletsel voor het tuinwerk, bij de definitie van een aantal (vriendelijke) hommels.

Al mag het mailadres van deze imker: franslmz@hetnet.nl anders doen vermoeden, lmz staat namelijk voor ‘langzaam maar zeker’, de informatie was just in time, was geruststellend en zorgde dus niet voor werkonderbreking. “Ja, in deze periode van het jaar, van juli tot september, is het altijd druk”, zegt Frans, maar in deze maanden, als gevolg van de huidige coronacrisis, is het extra druk. Begrijpelijk, omdat heel veel mensen geen buitenlandse vakantiereis hebben geboekt en thuis zijn gebleven. Als je dan, zeker bij deze tropische temperaturen, buiten op je terrasje of in je tuin verblijft, zie en hoor je uiteraard ook veel meer van alles wat zich in de natuur afspeelt. Nog los van de kluswerkzaamheden die nu opgepakt worden en waar je in een schuurtje of zolder verrassende ontdekkingen kan doen”.

Liefde voor natuur

Als imker heb je liefde voor de natuur, voor de dieren, anderzijds begrijp je dat mensen zich niet gemakkelijk kunnen voelen als ze (vliegend gedierte) bijvoorbeeld wespen, bijen maar anderzijds ook muizen in hun directe omgeving aantreffen. “Kom die rotte bijen weghalen” is een vaak gebruikte aanduiding van het probleem. Er kan altijd een beroep op mij worden gedaan. Ik ben over het gehele eiland, van Ouddorp tot Ooltgensplaat, op pad. Ken de omgeving en kan zonder navigatie in te schakelen de locaties vinden. En dat voor een óverkanter’, voegt Frans er met een lach aan toe. Afkomstig uit het Friese Harlingen, maar al tientallen jaren een honkvaste eilander. Overigens, ik doe mijn werk niet alleen. Ik heb mijn neef Rick de Berg als een waardevolle assistent vaak aan mijn zijde.

Honing

Imker Frans werkte oorspronkelijk in de bouw, maar de interesse voor bijen kreeg de overhand. Hij behaalde een licentie na een succesvolle cursus in Wageningen. Aan de Kraaijerdijk in Melissant bezit hij 14 bijenvolken, waarvan de helft voor honingproductie, met een jaarproductie van 450 potjes. “Ik vertel graag over ons beroep. Geef informatie, zodat men een beter beeld krijgt van nut en waarde van de dieren, maar ook om ongerustheid toelichtend weg te nemen. Wel is het zo dat bijvoorbeeld een wespennest niet zomaar weggaat, dat is ook weer realiteit. En om volledig te zijn: de meeste wespennesten vond ik in Oudorp in afgelegen gebouwtjes en of op zoldertjes. Informatie (via Google) over bestrijding is te vinden op de website van Frans Oldenburg.

Uit de krant