Logo eilandennieuws.nl

Dirkslanders kiezen ‘M67’ als kunstwerk bij trambrug

DIRKSLAND – Bij de trambrug over de haven van Dirksland komt het kunstwerk ‘Ontwerp M67’ van Jaap Reedijk en gebroeders De Roon. Dat is democratisch bepaald door de bewoners van Dirksland. De dorpsraad maakte de uitslag gisteravond bekend.

Door Kees van Rixoort

De Dirkslanders hadden de keus uit drie ontwerpen. Naast het ontwerp van Reedijk en gebroeders De Roon waren Paul Kalishoek en een anonieme kunstenaar kanshebbers. De drie waren geselecteerd door een jury na een oproep aan eilandelijke kunstenaars om een ontwerp in te dienen voor een kunstwerk bij de trambrug. Dit als onderdeel van het project havenkanaal van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

In totaal brachten 175 Dirkslanders hun stem uit, 86 op papier en 89 digitaal. Het winnende ontwerp kreeg 96 stemmen. Beeldend kunstenaar Jaap Reedijk en de gebroeders Maarten en Wim de Roon gaan de legendarische M67 terug bij de brug plaatsen, als herinnering aan de tijd dat de tram over de trambrug reed. Het wordt de voorzijde van het RTM-voertuig, dat geheel in staal zal worden uitgevoerd en de originele kleuren van de M67 krijgt. Het kunstwerk krijgt de echte RTM-uitstraling en dient tevens als informatiepunt. Aan de binnenzijde komen informatiepanelen met de geschiedenis van de RTM op Goeree-Overflakkee, met name over het Dirkslandse gedeelte van de tramlijn. Aan de achterzijde komt een bankje. Het geheel wordt aan de binnen- en buitenzijde verlicht.

Het is de bedoeling dat het kunstwerk vóór het eind van het jaar op zijn plek staat. Er zijn plannen voor een feestelijke onthulling.

Meer berichten