Logo eilandennieuws.nl
Lia Bruggeman (midden) was zichtbaar verrast door de actie van de andere leden van Apollo, maar genoot er met volle teugen van (Foto: Mirjam Terhoeve).
Lia Bruggeman (midden) was zichtbaar verrast door de actie van de andere leden van Apollo, maar genoot er met volle teugen van (Foto: Mirjam Terhoeve).

Serenade voor jubilaris Lia Bruggeman

NIEUWE-TONGE – Op zaterdag 1 augustus was Lia Bruggeman-Luchtenburg (86) precies 70 jaar lid van gemengde zangvereniging Apollo uit Nieuwe-Tonge. Een uitzonderlijk jubileum, wat niet zomaar ongemerkt voorbij kon gaan, vonden de medekoorleden. Daarom besloten ze Lia te eren met een kleine serenade in de voortuin. Lia was enorm verrast. “Dit had ik echt niet verwacht”, vertelt ze na afloop. “Zodra de omstandigheden het weer toelaten zijn maken we er alsnog een gezellig feestje van.”

Door Mirjam Terhoeve

Om 11 uur zaterdagmorgen verzamelden zo’n 20 koorleden zich bij het huis van een zeer verraste Lia Bruggeman. “Het is vandaag 1 augustus, de dag dat jij 70 jaar geleden officieel lid werd van Apollo”, zo sprak Maria Evers namen het koor. “Zeventig jaar lid van een vereniging is in de tegenwoordige tijd heel bijzonder. Je bent als het ware ‘een der laatste Mohikanen’. Eigenlijk ben je al levenslang aan de zang, want je zong al in het kinderkoor. Wat heb je veel meegemaakt met Apollo. Met besturen, met dirigenten en leden. Je kan er vast een boek over schrijven. We zijn hier gekomen om je in het zonnetje te zetten als onze Alma Mater, de zorgende alwetende moeder. De spil in ons koor. Je raad en daad worden erg op prijs gesteld door het bestuur en leden en we hopen je nog lang in ons midden te hebben.” Na deze mooie woorden werd Lia door het koor toegezongen.

Elke week Apollo

Lia waardeerde de actie enorm. “Maar”, vertelt ze, “we hadden liever een mooi feest gehad, want onze vereniging bestond in april 100 jaar. Ik zat in de jubileumcommissie en we hadden graag een jubileumconcert gegeven met al onze leden. Helaas gooide corona roet in het eten en alles ligt nu stil. Ik mis het enorm. Het zingen, de contacten, ja eigenlijk alles. In alle jaren dat ik lid ben is zoiets niet vaak voorgekomen. In de oorlog is het tijdelijk gestopt, omdat veel mannelijke leden naar Duitsland moesten. En natuurlijk na de watersnoodramp. Maar verder was er mijn hele leven lang iedere week Apollo."

Zang en muziek

Lia Bruggeman werd op zesjarige leeftijd lid van het kinderkoor. “Met mijn veertiende ging ik op het jonge dameskoor en met zestien jaar kwam ik op het ‘grote’ koor”, vult ze aan. “Eigenlijk ben ik dus al 80 jaar verbonden aan de vereniging. Wij woonden boven het oude Dorpshuus, waar de repetities plaatsvonden, en ons hele gezin was lid. Mijn vader was jarenlang dirigent. Regelmatig werd er bij ons thuis geoefend, vooral als we op concours moesten. Ik vond het niet erg. Ik zong en zing nog steeds heel erg graag. Naast de zang ben ik ook 28 jaar bij de muziekvereniging geweest, waar ik de klarinet speelde. Ook mijn man en kinderen waren lid van de vereniging. Dus je begrijpt wel dat Apollo eigenlijk gewoon een deel van mijn leven is geworden.”

Nieuwe leden

Tien jaar geleden werd Lia benoemd tot erelid vanwege haar zestigjarig jubileum. “Een hele eer was dat”, beaamt ze. Op de vraag of ze hoogte of dieptepunten heeft gekend heeft ze geen antwoord. “Ik vind het eigenlijk altijd leuk en gezellig. De repetities, de optredens, de contacten. Ik hou ook van alle soorten muziek. Ik heb verschillende partijen gezongen. Begonnen als sopraan, daarna alt en tegenwoordig tenor. Dat heb je als je ouder wordt”. “Ik zal wel eindigen als bas”, voegt ze er lachend aan toe. “Zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik nog jarenlang meedoen. Wel hoop ik dat er weer wat nieuwe leden bijkomen. We hebben er nu dertig, vanuit verschillende dorpen. Helaas hebben we nog maar twee mannen. Dus die zouden we beslist goed kunnen gebruiken. Het koor heeft geen kleur, dus iedereen is van harte welkom. We zingen van Beatles tot Bach, dus voor ieders smaak is er wat bij.”

In september zullen de repetities weer starten onder leiding van de nieuwe dirigente Els van de Wetering. Het jubileumfeest, staat nu gepland voor november. Uiteraard alles onder voorbehoud. Iedereen is van harte welkom om lid te worden van het koor. De repetities zijn iedere donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Dorpshuis. Meer informatie is te verkrijgen via de secretaris Berthe Eijkelenboom 06-23454107. Gewoon eens binnenlopen tijdens de repetitieavond mag natuurlijk ook.

Meer berichten