Logo eilandennieuws.nl
(Archieffoto: Adri van der Laan).
(Archieffoto: Adri van der Laan).

Expert gaat bunkers op het eiland inventariseren

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente beschikt niet over een totaaloverzicht van bunkers op het eiland en weet ook niet wat de status (beschermd/onbeschermd) is van deze bunkers. Dit meldt het college - naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad - in een informatieve brief opgenomen op de lijst Mededelingen aan de gemeenteraad (16 juli). Het gemeentebestuur heeft W02GO en bunkerexpert Jeroen Rijpsma gevraagd om met een inventarisatie te komen.

Door Jaap Ruizeveld

Het gemeentebestuur heeft voorgesteld een inventarisatierapport te maken waarin alle informatie van de nog bestaande bunkers staat. Daarnaast volgt er dan een waardenstelling van deze objecten. De opdracht voor een inventarisatie wil het college op korte termijn verlenen. Eventueel volgt uit het rapport een aanwijzing als gemeentelijke monument volgens de Erfgoedverordening of een bescherming in het bestemmingsplan als karakteristiek object. Hierover dient het college een besluit te nemen.

Verkenning

Informatief geeft de gemeente aan dat destijds door Stichting Menno van Coehoorn rond 2000 een beperkte inventarisatie in de voormalige gemeente Goedereede is uitgevoerd. Deze verkenning leidde tot het aanwijzen van een aantal bunkers als gemeentelijk monument op basis van vrijwilligheid van de eigenaren. In 2006 hebben Jeroen Rijpsma en Peter Heijkoop in hun boek De Atlantikwall op Goeree; bunkers op de grens van land en water een duiding gegeven aan de geschiedenis van de aanleg van de Atlantikwall op Goeree-Overflakkee. De Stichting WO2GO beschikt over een goed beeld van de overgebleven bunkers op het eiland, zo geeft de gemeente aan. In 2017 is door het Rijk de bunker nabij de vuurtoren van Ouddorp als Rijksmonument aangewezen. Onduidelijk is of bij de aanwijzing van de Haringvlietsluizen tot Rijksmonument de schuilbunker ook beschermd is. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kon daar nog geen uitsluitsel over geven.

Meer berichten