(Foto: Kees van Rixoort).
(Foto: Kees van Rixoort).

Al wandelend beleef je het oude Sommerdiek

Algemeen 654 keer gelezen

SOMMELSDIJK – De oude kern van Sommelsdijk heeft heel wat dorpsschoon te bieden. Maar hoe ontdek je die pareltjes? Hoe beleef je Sommerdiek? Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft iets nieuws bedacht dat een antwoord biedt op deze vragen: een dorpswandeling onder leiding van een gids.

Door Kees van Rixoort

Vrijwilliger Corné Hollaar verzorgt de dorpswandelingen door oud-Sommelsdijk. “Samen met een gids je dorp verkennen is leuk en leerzaam”, zegt hij. “Door de verhalen die worden verteld, komt de geschiedenis tot leven en ga je je omgeving met andere ogen bekijken. Een dorpswandeling door Sommelsdijk is geschikt voor jong en oud. Voor toeristen en voor eilanders een uitgelezen moment om meer te weten te komen over dit mooie tweelingdorp.”

Wat komen de deelnemers van de wandeling allemaal te weten? “Je herkent het patroon van de opbouw van een Flakkees dorp met een Voorstraat en een Ring. Je hoort onverwachte verhalen op de Voorstraat van het dorp. Beeld je eens de oude haven van vroeger in als we die bezoeken! De oude schepen, de peeën op de kaai… en ga zo maar door. Je krijgt ook meer informatie over de diverse monumenten die Sommelsdijk rijk is.”

De familie Van Aerssen van Sommelsdijck is nauw verbonden met de geschiedenis van het dorp. Ook die komt tijdens de dorpswandeling aan bod. Hollaar: “Diverse zichtbare herinneringen zijn nog aanwezig, zoals de winterresidentie aan de Voorstraat. Kijk met eigen ogen in de grafkelder van de familie Van Aerssen, ooit de rijkste mensen van Nederland. Kortom: tal van wetenswaardigheden die voor een ieder leuk zijn om te weten en die op verjaardagen naverteld kunnen worden.”

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. De dorpswandelingen zijn op dinsdag en zaterdag om 14.00 uur vanaf het Streekmuseum, en op afspraak. Aanmelden kan via info@streekmuseum.nl. De kosten zijn 5 euro per persoon, inclusief koffie met een Flakkeese lekkernij.

Afbeelding

Uit de krant