Gemeenteraad is het nog niet eens over tijdelijke verruiming toeristisch kamperen.
Gemeenteraad is het nog niet eens over tijdelijke verruiming toeristisch kamperen.

Stemmen staken bij motie over tijdelijke verruiming toeristisch kamperen

Algemeen 517 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen dinsdagavond was de tweede ronde in de vergadercyclus van de gemeenteraad. Opnieuw werd bijna drie uur gedebatteerd over de agendapunten die op 25 juni niet aan de orde kwamen. Drie moties kwamen op tafel die in de vorige sessie moesten worden doorgeschoven. Twee werden weer ingetrokken, de stemmen staakten (13 voor, 13 tegen) bij de motie over tijdelijke verruiming toeristisch kamperen. Op 16 juli wordt de motie opnieuw in stemming gebracht.

Door Jaap Ruizeveld

Met Jan Zwerus (Groep Zwerus) weer in de gelederen bleek dat de motie van deze fractie over uitblijven van gegevens over banengroei en economische groei in projecten Smart Water alleen bij EVV de handen op elkaar kreeg en niet bij de overige fracties. Vooral de gekozen bewoordingen stuitten op weerstand. De motie werd ingetrokken door Zwerus. Hij krijgt wel antwoorden van het college op zijn vragen.

De motie van Vol Vreugde en Groep Jan Zwerus om mogelijkheden te onderzoeken voor uitbreiding van het Skatepark Middelharnis werd uiteindelijk ook ingetrokken. Dit onderwerp past in een breder project van de wijkontwikkeling en invulling van de infrastructuur. In feite wordt bij de start van de wijkuitbreiding eind dit jaar de mogelijkheid geboden om niet alleen de initiatiefnemers voor de ruimere Skatevoorziening maar ook de direct betrokken wijkbewoners bij het project te betrekken. Bestuurlijke aandacht voor de skatebaan is er al, gaf wethouder Markwat aan. Elementen als veiligheid en verlichting worden dan uiteraard in de uitwerking meegenomen. De raad was enthousiast over de initiatieven vanuit de bevolking, maar om één onderdeel uit een groter geheel in een motie vast te leggen, ging de politici te ver.

Tijdelijke verruiming

De derde motie over Tijdelijke verruiming toeristisch kamperen werd ingediend door VKGO (Heintjes) met steun van CU, PvdA en EVV. In de motie wordt het college gevraagd bedrijven die extra kampeerplaatsen beschikbaar hebben deze de mogelijkheid te bieden tijdelijk uit te breiden met maximaal 30 eenheden tot 1 november 2020. Dit alles passend binnen de RIVM-richtlijnen rond het coronavirus. De verdeeldheid in het politieke veld kwam onder meer door de vrees geen gelijkspeelveld te kunnen aanbieden aan eilandelijk belanghebbende ondernemers. Er zou gekeken moeten worden of ruimte te benutten is, nu 100 camperplaatsen bij Port Zélande vooralsnog niet gerealiseerd worden en een extra groot aantal toeristen wordt verwacht in de piek van de zomervakantie op het eiland, nu men meer in eigen land vakantie zal vieren.

Kansen Oost-Flakkee

Hoewel een brief van een ondernemer op de Kop van het eiland en een tweede belangstellende de directe aanleiding was voor het verzoek aan het college (in de motie) om tijdelijk meer ruimte te bieden, liet VKGO juist weten dat hier een kans lag om toeristen ook kennis te laten maken met de voorzieningen op het oostelijk deel van het eiland. De Kop van Goeree is vol, maar het eiland is groot en biedt mogelijkheden voor recreatie aan de oostkant, motiveerde VKGO. Naar een gedegen beleid op dit recreatieve gebied wordt door de fracties reikhalzend uitgezien. "Waar trekken we de grens", vroeg Herweijer (SGP), opnieuw verwijzend naar de Kop van Goeree.

Andere insteek

Hoewel de tegenstanders van de motie meestal dezelfde knelpunten signaleerden, bevatte de reactie van CDA (Liesbeth Keijzer) een heldere motivatie van de tegenstem. "Kies een andere insteek bij de aanpak en ga een oplossing zoeken van compensatieruimte voor de ondernemer in verband met de coronasluiting. Het college moet oplossingsgericht meedenken, de schade bekijken en kijken of dit op redelijke manier gecompenseerd kan worden." Na bezoek van de fractie aan de ondernemer is deze insteek aan het college voorgesteld.

De motie spreekt niet over enkel boerderij- en minicampings, maar over bedrijven. Dus álle bedrijven op Goeree-Overflakkee die extra kampeerplaatsen beschikbaar hebben mogen dan tot 1 november extra 30 kampeerplaatsen aanbieden. Keijzer: "Het kan niet de bedoeling zijn en het is niet wenselijk om een stroom van toeristen naar ons eiland te bewegen. Dat vindt het CDA onverstandig in een periode waarin werkers in het ziekenhuis en in onze verzorgingshuizen net weer een beetje op adem van de coronacrisis."

Stemmen staken

De motie moet nog een keer op de agenda worden geplaatst. Bij de stemming bleken 13 raadsleden voor en 13 raadsleden tegen te hebben gestemd. Staken van stemmen en dus opnieuw in het circuit voor de bijeenkomst op 16 juli.

Uit de krant