Het Greenpointtankstation. Men ging er vanuit dat de bussen daar waterstof zouden tanken.
Het Greenpointtankstation. Men ging er vanuit dat de bussen daar waterstof zouden tanken.

Verschillende partijen in raad vinden provincie 'onbetrouwbare partner'

Algemeen 745 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op verzoek van de SGP was het ingekomen stuk over de vragen van de fractie en de antwoorden van het college op de raadagenda geplaatst. Een heikel onderwerp dat de gemoederen al in het eerste kwartaal van dit jaar bezighield. Onderwerp was de stand van zaken rond het waterstoftankstation bij Oude-Tonge, nader toegespitst op de vraag waar het fout ging tussen provincie en gemeente toen bleek dat het waterstoftankstation voor waterstofbussen niet in Oude-Tonge maar in Heinenoord wordt gerealiseerd.

Door Jaap Ruizeveld

Eilanden-Nieuws heeft aan het onderwerp al eerder ruim aandacht besteed. In de raad kon men nauwelijks de verbijstering verbergen dat de provincie vanuit een eerdere positie insteek voor het station in Oude-Tonge onverwacht een radicale ommezwaai heeft gemaakt en het mogelijk maakt dat de bussen straks waterstof tanken dicht bij de remise en dat is in de Hoeksche Waard. Ontstemd en boos, was Eijkenduijn van de PvdA. "Komt er compensatie?" Van der Meer (EVV): "Een toezegging moet je nakomen." Zwerus: "Is de toezegging zwart op wit gezet?" En dat is een pijnlijk punt, want dat is destijds niet vastgelegd. De bewoordingen in de raad waren scherp. Er werd gesproken over een onbetrouwbare partner. Zonder de hele voorgeschiedenis te herhalen, gaf de huidige portefeuillehouder Tea Both wel inzicht in het negatieve verloop/ontwikkeling van het beoogde project in Oude-Tonge in de afgelopen jaren. Eigenlijk ging het al vanaf 2016 mis.

Gemis aan medewerking

De wethouder heeft al namens het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee bij de verantwoordelijke gedeputeerde haar ontevredenheid kenbaar gemaakt over het gemis aan medewerking van de provincie Zuid-Holland bij het realiseren van het waterstoftankstation in Oude-Tonge. In het verleden is toegezegd dat voor de bussen die gebruik maken van waterstof in de openbaarvervoersconcessie voor Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard, deze zouden gaan tanken in Oude-Tonge, maar dit wordt nu Heinenoord. Hierdoor vervalt dan een gegarandeerde afzet van waterstof voor de initiatiefnemer van het station in Oude-Tonge en daarmee wordt zijn businesscase moeilijk.

Inzet

Wethouder Both liet weten zich krachtig in te zetten om bij de provincie alsnog de volle medewerking te krijgen om toch een tankvoorziening voor waterstof op het eiland gerealiseerd te krijgen. De eerste vier bussen -met-waterstofaanhanger staan klaar om in de reguliere dienstregeling van Connexxion in te stromen, maar alle voorbereidingen (training voor de chauffeurs en veiligheidsinstructie aan brandweer) zijn nog niet afgerond. Daarbij wordt rekening gehouden met de huidige beperkingen door de coronacrisis. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft al wel de beschikking afgegeven om met de vier waterstofbussen te gaan rijden.

Pleidooi

Zoals gemeld wordt al geruime tijd gewerkt aan het geplande waterstoftankstation in Oude-Tonge. De huidige keuze van GS heeft flinke gevolgen. Het betekent dat de twintig extra waterstofbussen niet gaan tanken in Oude-Tonge. Hiermee zal in de realisatieplannen voor het station al rekening mee moeten worden gehouden. Samen met DCMR en de Veiligheidsregio wordt nu gewerkt aan het aanpassen van de omgevingsvergunning. Zodra deze definitief is, zal de initiatiefnemer starten met de realisatie van het tankstation. Recent was er contact tussen wethouder Both en de directeur van Connexxion, die verantwoordelijk is voor de concessie van de twintig waterstofbussen. Daarin heeft de wethouder erop aangedrongen dat, wanneer het binnen de dienstregeling kan, er ook getankt gaat worden bij het waterstoftankstation in Oude-Tonge.

Uit de krant