Logo eilandennieuws.nl

Bunkerroute is nu ook poëzieroute

OUDDORP – Dertien gedichten in drie talen op beton. Door dit initiatief van De Reizende Dichters is de Bunkerroute op De Punt bij Ouddorp vanaf 1 juli ook een poëzieroute.

Door Kees van Rixoort

De poëzieroute was bedoeld als onderdeel van de viering van 75 jaar bevrijding. Tot het moment dat corona roet in het eten gooide. Vrijwel het hele eilandelijke programma ‘Vier je vrijheid’ viel in het water. Zo ook de expositie van foto’s (van De Rarekiek), schilderijen (van de schildersgroep van Het Diekhuus) en gedichten (van De Reizende Dichters), waaruit het idee voor de poëzieroute voortvloeide. Het idee is vervolgens vormgegeven in samenwerking met Staatsbosbeheer, eigenaar van het Bunkerroute-terrein, en Stichting WO2GO, beheerder van dit bijzondere restant van de Duitse bezetting.

Plaatsing van de gedichten op de bunkers kon doorgang vinden, maar van een officiële opening was natuurlijk geen sprake. Inmiddels zijn de gedichten bevestigd op het beton: dertien gedichten, van alle Reizende Dichters, onder wie de eind vorig jaar overleden Fred Hoogervorst. Net als de informatiebordjes van WO2GO op de bunkers in drie talen: Nederlands, Engels en Duits.

Het thema van de gedichten is ‘vrijheid’, geheel passend bij de grootse viering die 2020 extra cachet zou hebben moeten geven.

Tijdschrift o-o-go

De gedichten staan ook in een extra editie van o-o-go, het tijdschrift van De Reizende Dichters, waar de Bunkerroute-gedichten. En ook hier in drie talen. Het tijdschrift is te koop bij de boekhandel en de VVV.

De Reizende Dichters publiceren vaker op bijzondere locaties. Eerder waren er bijvoorbeeld gedichten van het genootschap te zien in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk.

Meer berichten