(Foto: archief Eilanden-Nieuws).
(Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Ondernemers mogen weer deels uitstallingen plaatsen

Algemeen 379 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEEOndernemers in het centrum van Middelharnis Middelharnis mogen deels weer uitstallingen plaatsen voor hun winkel. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Ada Grootenboer, die maandag (gisteren) naar de betrokken ondernemers is gestuurd.

Door Gert Klok

In de afgelopen weken zijn er gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de BIZ Middelharnis Centrum, schrijft de burgemeester. “We zijn met elkaar op zoek gegaan naar mogelijkheden om binnen de coronamaatregelen uitstallingen in aangepaste vorm weer te kunnen realiseren. De gesprekken hebben geleid tot een plan met maatwerk per straat, soms per huisnummer. Leidend hierin zijn de richtlijnen van het RIVM, met name het waarborgen dat bezoekers 1,5 meter afstand ten opzichte van elkaar kunnen houden.”

Ongeveer een maand geleden werd ondernemers verboden om uitstallingen voor hun winkelpand te zetten, omdat het daardoor volgens de burgemeester niet mogelijk was om 1,5 meter afstand te houden. Het besluit kwam de gemeente op forse kritiek te staan van de ondernemers, die het toch al zwaar hadden door de coronacrisis. “Het verbod op uitstallingen heeft in de afgelopen weken heel wat losgemaakt”, aldus de burgemeester in de brief. “En dat begrijp ik, het is voor u een vervelende situatie. Een uitstalling is als het ware het ‘uithangbord’ van uw winkel, het nodigt uit om naar binnen te gaan. Ik heb het verbod dan ook niet zomaar opgelegd. Het was (en is) nodig om te waarborgen dat het winkelend publiek de richtlijnen van het RIVM en de overheid goed navolgt. In de toenmalige situatie kon het naleven van de richtlijnen niet gewaarborgd worden.”

De nieuwe spelregels zijn vastgelegd in het besluit Nadere regels uitstallingen en treden formeel in werking op de dag van de publicatie. Dat zal naar verwachting in de loop van volgende week zijn, aldus Grootenboer. De ondernemers hoeven daar niet op te wachten en mogen nu al weer in uitstallingen buiten zetten. “U dient zich uiteraard wel te houden aan de maatregelen zoals genoemd in deze brief”, aldus de burgemeester. “De komende tijd zullen we monitoren hoe de regels in de praktijk uitpakken.”

Het bleek volgens Grootenboer overigens niet mogelijk om het verbod op alle plaatsen op te heffen, omdat het met uitstallingen in die situaties niet mogelijk is om 1,5 meter afstand ten opzichte van elkaar te houden. Op vier locaties zijn uitstallingen nog verboden. Dat zijn de De Ruiterstraat (tussen Beneden Zandpad en Geleijn Cornelissestraat), het Gedempt Kanaal, de Lijnbaanstraat (tussen Beneden Zandpad en Geleijn Cornelissestraat) en de Westelijke Achterweg (tussen Nieuwstraat en Hoflaan, met betrekking tot de oneven nummers).

Uit de krant