Afbeelding

Crossfitter Emile van Lint: “Je moet voorbereid zijn op het onbekende’’

Algemeen 795 keer gelezen

SOMMELSDIJK – Het woordenboek omschrijft sport als ‘allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden’. Op het eiland zijn er daarvoor heel wat mogelijkheden, zowel in groepsverband als ook individueel. Sommige jongeren zijn bijzonder goed in hun tak van sport en Eilanden-Nieuws vroeg hen naar hun verhaal. In de zesde aflevering Emile van Lint (24), een gespierde crossfitter.

Tekst en foto’s: Erwin Guijt

Voor de in Sommelsdijk geboren en getogen Emile was sport al vroeg zijn lust en leven. “Ik hield er altijd al van om sportief bezig te zijn. Ik heb op tennis gezeten en aan een variant van turnen gedaan. Ook heb ik een jaar of negen gevolleybald. Mijn beide broers en zusje volleyballen nog steeds, net als mijn beide ouders vroeger deden. Op de middelbare school mocht ik soms met de gymlessen assisteren. Het leek me geweldig om kinderen te helpen sporten." Zo kwam hij op het idee om de HALO te gaan, de hbo-opleiding tot gymdocent.

Die opleiding bleek helaas te pittig en hij moest afhaken. “Toen dacht ik: wat nu?" Al een aantal jaar trainde hij regelmatig in de sportschool en hij besloot een thuisstudie voor fitnesstrainer te gaan doen. Daarvoor moest hij stagelopen, wat hij deed bij Focus Health & Fitness. Sindsdien werkt hij daar en is hij sinds anderhalf jaar ook bedrijfsleider van de vestiging in Oude-Tonge.

Touwtje springen

Daarnaast verzorgt hij bij Focus de groepsles crossfit, of, zoals ze het zelf noemen, functional training. Maar wat is dat eigenlijk? “Het is een hele gevarieerde trainingsvorm met elementen uit allerlei sporten. Gewichtheffen wordt gecombineerd met oefeningen uit de gymnastiek, zoals optrekken en op je handen lopen, maar ook atletiek en hardlopen. Op die manier kun je hele gevarieerde en uitdagende trainingen maken, waarvan er geen een hetzelfde is.’’

Een les zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien: eerst 3 kilometer hardlopen en daarna een work-out van 20 minuten met allerlei oefeningen, zoals touwtje springen. “Je hebt echt ontzettend veel mogelijkheden, en het ligt ook aan de materialen je hebt. Wij hebben hier best veel spullen om mee te oefenen, waarmee je honderden trainingen kun doen.’’ Crossfit is voor iedereen mogelijk, maar Emile benadrukt wel dat een juiste begeleiding heel belangrijk is. “Anders vergroot je de kans op blessures.’’

Negentig jaar

“Het leuke eraan is dat je alles aan kunt passen aan het niveau van het publiek. Binnen de sportschool zijn de meeste deelnemers tussen de dertig en vijftig jaar, maar ik heb ook filmpjes gezien waarop iemand van negentig ermee bezig was.’’ Hoe hij zelf bij crossfit terecht kwam, weet Emile niet precies meer. “Het kan zijn dat ik uitgedaagd werd om een keer mee te doen, maar het zou ook kunnen dat ik het zelf wilde proberen omdat ik er enthousiaste verhalen over hoorde uit mijn omgeving.’’

Hij grijnst. “Laat ik het zo zeggen, ik was niet zo goed als ik dacht dat ik zou zijn. Nadat ik een les meegedaan had, heb ik wel een dag of zes flinke spierpijn gehad. Maar positief bekeken was er genoeg ruimte om mezelf te verbeteren.’’ Dat deed hij dan ook en inmiddels doet hij het al zo’n drieënhalf jaar. “Ik ben gestart met één keer per week, nu oefen ik het gemiddeld negen keer – wat neerkomt op zo’n 15 uur per week.’’

Gruwelijke hekel

Ook bezocht hij regelmatig wedstrijden. “Meestal is er vooraf een online kwalificatie. Dat zijn vaak drie work-outs die je zelf ergens uit mag voeren en moet filmen. Zo plaats je je voor een officiële wedstrijd, ergens op locatie." Wedstrijden worden gehouden door heel Nederland en duren soms een dag, maar er zijn er ook bij die het weekend in beslag nemen. “Per wedstrijd(dag) zijn er twee tot vijf work-outs die je zo snel mogelijk moet doen."

Wat het spannend maakt, is dat vooraf niet wordt bekend gemaakt om welke oefeningen het gaat. “Je moet dus voorbereid zijn op het onbekende. Daarom wordt het bij defensie ook regelmatig als training gebruikt, om militairen voor te bereiden op het onverwachte." Maar hoe train je er dan voor als je niet weet wat je kunt verwachten? “Je moet je eigen trainingen samenstellen en, wat ik zelf doe, focussen op je zwakke punten. Ik had bijvoorbeeld een gruwelijke hekel aan hardlopen, maar dan ga ik juist dáár op trainen om er beter in te worden. Hoe minder zwakke plekken je hebt, hoe beter je bent."

Knallen

De sportieve twintiger heeft er vijf wedstrijden opzitten. “Er stonden voor de komende tijd nog veel wedstrijden op de planning en ik had me zelfs voor sommige al geplaatst, maar door het coronavirus is alles afgelast. Juist dit seizoen wilde ik knallen, maar het nog even moeten wachten." Het niveau ligt hoog: voor sommige mensen is het hun dagelijks werk en velen doen het al vanaf jonge leeftijd. “Dat maakt het moeilijk, maar ook wel weer leuk en uitdagend." Wachtend op de volgende wedstrijd blijft hij actief als instructeur in de sportschool: “Iemand anders z’n gezondheid verbeteren, is bijna net zo mooi als die van jezelf."

Emile van Lint loopt op zijn handen tijdens een training.

Uit de krant