Op het kruispunt Eisenhowerlaan-Stationsweg is een rotonde gepland 
(Foto: Wim van Vossen).
Op het kruispunt Eisenhowerlaan-Stationsweg is een rotonde gepland (Foto: Wim van Vossen).

Verkeerscirculatieplan voor kern Oude-Tonge

Algemeen 413 keer gelezen

Jaap Ruizeveld

Oude-Tonge

Met als onderbouwende doelstelling het verhogen van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in de kern Oude-Tonge, stelde de gemeenteraad donderdagavond het Verkeerscirculatieplan Oude-Tonge (uitwerking actualisatie 2020) vast. Er lag een VCP-versie uit 2005 maar toen werd het accent gelegd op de bereikbaarheid van het winkelcentrum Dabbehof. Nu was er een actualisatie nodig gericht op de gehele kern.

De fracties hadden vooraf aan het akkoord wel opmerkingen aan het adres van wethouder Feller. Vooral de Ruychrockstraat stond daarin centraal. Pipping (CU) pleitte voor een snelle totale herprofilering en kwaliteitsverbetering nodig gelet op de huidige functie van ontsluitende en doorgaande verbinding. Hij was blij dat de uitwerking Actualisatie VCP 2020 tot stand is gekomen in samenwerking met ondernemers, bewoners dorpsraad en belanghebbenden. Het zware vrachtverkeer dient de route Oudelandsedijk/Oostdijk te gebruiken voor de bevoorrading van het winkelcentrum. Dit zware verkeer moet geweerd worden van de Ruychrockstraat. De wethouder gaf aan dat in deze straat snelheden beperkt moeten worden. De Jonge (Groep Zwerus) informeerde naar de financiële paragraaf en vroeg hoe de aanbesteding zal verlopen. Grinwis (SGP) bepleitte een integrale aanpak van alle werkzaamheden, zoals in één keer aanleggen van riolering en voorzieningen voor de afvoer van regenwater. Heintjes (VKGO) was content met de Actualisatie VCP, dat zal leiden tot een betere doorstroming van het verkeer.

In 2018 nam de raad een eerdere actualisatie voor kennisgeving aan. Aanleiding was toen raadsvragen over de verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer in het dorp. Het VCP is vervolgens geëvalueerd met onder meer de dorpsraad en de ondernemersvereniging. In maart 2019 nam het college het besluit om de conceptversie van het VCP Oude-Tonge Uitwerking Actualisatie te presenteren aan Dorpsraad, Ondernemersvereniging, inwoners en belanghebbenden. Dit leidde tot enkele aanpassingen.

Het rapport is nu definitief en lag dus op tafel bij de gemeenteraad. Wellicht zijn nog aanvullende maatregelen nodig op het Handelsterrein, de Kaai, de Oostdijk en of de Oudelandsedijk. Dit zijn maatregelen die noodzakelijk zijn om het bestemmingsplan vast te kunnen stellen. Maar omdat op dit moment niet duidelijk is welke maatregelen dat zullen zijn en om welke kosten het dan gaat, wordt dit los gezien van het VCP. Voor de maatregelen en een mogelijk extra budget voor bestemmingsplan Recreatieterreinen zal de raad later worden ingelicht.

De kosten voor het uitvoeren van het VCP Oude-Tonge 2020 worden in een voorkeursvariant projectplan geraamd op 741.000 euro. Hierin zitten de posten Aanpassen markering kruispunt Molendijk/Oostdijk/Herendijk, parkeeronderzoek Dabbestaat, verkeersplateaus Ruychrockstraat, rotonde Stationsweg/Eisenhowerlaan, aanpak kruispunt N498/Oudelandsedijk en verkeersplateau Oostdijk/Ruychrockstraat (2021-2025). De aanleg van de rotonde wordt ook gepland in 2021-2025 (investeringsbudget 520.000 euro). De rotonde kan in 25 jaar worden afgeschreven waardoor de gemiddelde kapitaallast (rente en afschrijving) op 25.000 euro wordt berekend.

Uit de krant