De opgegraven muurresten bij Dirksland (Foto: Rias Olivier).
De opgegraven muurresten bij Dirksland (Foto: Rias Olivier).

Opnieuw eeuwenoude muurresten gevonden nabij vindplaats muntschat

Algemeen 3.056 keer gelezen

DIRKSLANDNiet ver van de locatie waar Arco Hoekman in 2018 de muntschat vond, zijn vorige week donderdag en vrijdag opnieuw archeologische vondsten gedaan. Het gaat om stukken muur, in twee bouwfasen, aardewerkscherven, botresten en metaal, waaronder munten.

Door Kees van Rixoort

De vindlocatie is vlak bij de N215, ten noorden van Dirksland. Naast deze weg is de aanleg van een tweede weg aan de gang voor landbouw- en bestemmingsverkeer. De vondsten zijn gedaan op de plek waar straks het nieuwe wegdek komt te liggen. “We hebben twee dagen de tijd om te onderzoeken voordat het asfalt erop komt”, zegt Jeroen Flamman, projectleider van Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie. Vestigia voert het onderzoek uit in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland. Er zijn ook leden van historische vereniging De Motte bij betrokken, evenals Arco Hoekman.

Eind vorig jaar is er al muurwerk gevonden, naast een uitbouwsleuf op de plaats waar ooit een muur stond. Flamman: “Nu hebben we een stuk van een muur opgegraven, die waarschijnlijk nog een heel stuk doorloopt onder de akker en onder de N215 door. Het oranje gedeelte, van kloostermoppen, is uit de eerste bouwfase. Daarnaast is later een tweede muur gebouwd van gele ijsselsteentjes, vermoedelijk als uitbreiding, verbetering of versterking.”

De muur - muren eigenlijk - maken een hoek. Volgens Jeroen Flamman lijkt het erop dat er water aan de buitenzijde was: een gracht of een brede sloot. Van een verdwenen kasteel zal geen sprake zijn. De archeoloog van Vestigia denkt eerder aan een versterkte boerderij. De lange muur, die zeker een lengte van 38 meter gehad moet hebben, kan ook als ‘tuinmuur’ gefungeerd hebben.

Puzzelstukjes

“Veel is onduidelijk. We werken aan een puzzel zonder voorbeeld. Maar met de puzzelstukjes – muren, scherven van gebruiksaardewerk, botresten, metaal, de muntschat – kun je wel een zo compleet mogelijk beeld creëren. Er is ook een dakpan gevonden”, aldus Flamman.

De vondsten zijn uit de zestiende en zeventiende eeuw. Uit oud kaartmateriaal blijkt dat er een gebouw op de betreffende locatie heeft gestaan. Vanaf eind achttiende eeuw stond het echter niet meer op de kaart. “Nationaal gezien zijn deze vondsten niet spectaculair, maar voor de lokale geschiedenis kunnen ze heel interessant zijn.”

Wat nu rest zijn foto’s van de gevonden muren. De vindplaats blijft bewaard onder de nieuwe weg, die dit jaar klaar moet zijn. Wat ook rest zijn de aardewerkscherven, botresten en metaalvondsten. Die neemt Vestigia mee om te documenteren. Daarna gaan ze naar het provinciaal archeologisch depot in Alphen aan den Rijn.

Uit de krant