Logo eilandennieuws.nl
Veel zzp'ers lopen flink wat inkomsten mis deze maanden, zij kunnen een beroep doen op een speciale regeling (Foto: Pixabay).
Veel zzp'ers lopen flink wat inkomsten mis deze maanden, zij kunnen een beroep doen op een speciale regeling (Foto: Pixabay).

660 Flakkeese zzp'ers hebben al beroep gedaan op aanvulling van hun inkomen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zo'n 660 zzp'ers op Goeree-Overflakkee hebben tot nu toe een aanvraag gedaan bij de gemeente met betrekking tot een aanvulling op hun inkomen. De aanvragen zijn gebaseerd op de zogenoemde Tozo, oftewel de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers.

Door Gert Klok

De Tozo is een van de noodmaatregelen van het kabinet sinds het land goeddeels op slot is gegaan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zelfstandigen zonder personeel kunnen maximaal drie maanden inkomensondersteuning aanvragen tot het sociale minimum. De hoogte van het bedrag hangt af van het inkomen en is een gift van maximaal 1.500 euro netto per maand voor gehuwden en 1.050 euro voor alleenstaanden vanaf 21 jaar. Voor ondernemers jonger dan 21 jaar gelden andere normbedragen. Partners die allebei zzp'er zijn, hebben in deze regeling slechts recht op 1 Tozo.

De gemeente heeft in principe vier weken de tijd om een aanvraag te verwerken. Dat vergt volgens een woordvoerder van de gemeente 'ongekende capaciteit' van Rijk en gemeenten. "Met de inzet van extra mankracht proberen we te voldoen aan de termijn van vier weken. We willen zo spoedig mogelijk duidelijkheid geven aan de ondernemers. Het heeft even geduurd voordat de uitvoeringsregels van de Tozo bekend waren." Om de termijn van vier weken te halen en ook de acute gevallen snel te kunnen steunen, werkt Goeree-Overflakkee met voorschotten. "Na de bevoorschotting worden de aanvragen individueel beoordeeld, gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd."

Vanuit het Rijk krijgt Goeree-Overflakkee een voorschot van 790.000 euro, maar dat bedrag is niet eens toereikend voor het huidige aantal aanvragen. En dat aantal kan nog oplopen, want het eiland telt ongeveer 2.930 actieve zzp'ers. "Het aanvraagformulier kan op dit moment nog steeds worden ingevuld, dus er kunnen ook nog aanvragen bij komen. De bevoorschotting is vooralsnog voor de maand maart, terwijl de aanvrager recht heeft op drie maanden ondersteuning."

Naast een aanvulling op het inkomen kunnen zzp'ers via de Tozo tegen 2 procent rente een lening aanvragen van maximaal 10.517 euro. Hiervoor ontving de gemeente Goeree-Overflakkee tot nu toe ongeveer honderd aanvragen. "Voor welk bedrag is nog niet bekend", aldus de woordvoerder. "Dit is afhankelijk van de liquiditeitsproblemen die kunnen worden toegerekend aan de coronacrisis en de mogelijkheid van een beroep op eventuele andere regelingen."

Meer berichten