Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Teleurstelling en begrip na afblazen Waterpoortloop

OOLTGENSPLAAT - De berichtgevingen over afgelastingen van bijeenkomsten en evenementen volgden elkaar in rap tempo op de afgelopen dagen. Zo ook die van de Waterpoortloop. Eén van de grotere evenementen, die afgelopen weekend zou plaatsvinden. Tot kort van te voren had de organisatie de hoop, dat alles gewoon door kon gaan, maar na de persconferentie van donderdagmiddag, werd toch besloten tot annuleren. Dit zorgde voor teleurstelling, maar zeker ook voor begrip van alle betrokkenen.

Door Mirjam Terhoeve

De routes waren uitgepijld. De broodjes en bananen stonden klaar om naar de rustplaatsen vervoerd te worden en de stempelposten waren ingericht. “De voorbereidingen waren voor 90% voltooid”, beaamt medeorganisator Ton Korteweg. “Tot het laatst toe dachten wij door te kunnen gaan met het lustrum van de Waterpoortloop. Een evenement in de buitenlucht, waaraan eigenlijk alleen maar gezonde mensen deelnemen. Wat kon daar mis mee zijn? Tot de persconferentie van donderdagmiddag 16.00 uur. Vrijwilligers haakten af en deelnemers belden ongerust op. Andere wandelevenementen in het land werden afgelast. Wij konden niet anders, dan ook de boel afblazen. We stonden voor de vraag hoe we een en ander goed konden blijven regelen bij gebrek aan voldoende vrijwilligers en met betrekking tot de hygiëne en de voorschriften van het RIVM. Bovendien was de lol er ook wel een beetje af. Tijdens het evenement zouden we ons alleen nog maar concentreren op deze zaken in plaats van op de sportieve gezelligheid, zo was de verwachting. Het is zuur. Voor de deelnemers, die hiervoor hadden geoefend, voor de vrijwilligers en natuurlijk ook voor ons als organisatie, na zo’n lange tijd van voorbereiding. Maar veiligheid en gezondheid staan voorop, dat moge duidelijk zijn”.

Begripvolle reacties

“Tja, en dan moet alles ineens in een sneltreinvaart geregeld worden”, gaat Ton verder. “De 160 deelnemers voor de lange afstanden tijdig informeren, maar ook de mensen, die de rustplaatsen zouden bemannen en iedereen, die er organisatorisch mee te maken heeft. Gelukkig konden we de houdbare producten teruggeven aan de Coöp. De bederfelijke etenswaren hebben we verdeeld onder de vrijwilligers. Wat ons vooral goed deed, waren de begripvolle reacties. Iedereen was uiteraard heel erg teleurgesteld, maar ook heel begripvol. We hebben niet één negatieve reactie gekregen omtrent ons besluit. Op zaterdagmorgen zijn we met een groepje vrijwilligers op pad gegaan om alle pijlen en borden weg te halen. Dat hebben we wandelend gedaan. Kregen we toch nog wat kilometers in de benen”.

Op de vraag of het evenement later in het haar zal plaatsvinden is het antwoord negatief. “De wandelkalender van de KWBN staat al tot november vol met dit soort tochten”, weet Ton. “Daar kunnen we niet meer tussen. Vanaf november zijn we bovendien alweer bezig met de voorbereidingen voor de Waterpoortloop van maart 2021. Dus we hebben besloten om volgend jaar ons lustrum te vieren. Wat dat betreft houden we de moed er in”.

Meer berichten