Marijke Snoek (links) geeft uitleg bij haar schilderijen in de kerk.
Marijke Snoek (links) geeft uitleg bij haar schilderijen in de kerk.

Expositie ‘Binnestebuiten’: “Wij mensen ontmoeten elkaar via de ogen”

Algemeen 238 keer gelezen

De schilderijen hangen in de kerk en kunnen bekeken worden tot en met Pasen op donderdagen (van 10.00-15.30 uur) en zaterdagochtenden (10:00 tot 12:00 uur). Ze vormen de leidraad in de morgendiensten door de lijdenstijd heen en met Pasen.

STELLENDAM - Donderdagavond werd in de Hervormde Kerk de expositie ‘Binnestebuiten’ geopend. De expositie - ter gelegenheid van de viering van het 200-jarig bestaan van de kerk - wordt gehouden in de kerk. Tijdens de opening van de expositie gaf schilderes Marijke Snoek uit Kampen toelichting op haar werk.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De Hervormde Kerk van Stellendam wil dit jaar zoveel mogelijk mensen betrekken bij de viering van het 200 jarig bestaan van de kerk. De expositie van Marijke Snoek is één van de activiteiten die dit jaar worden georganiseerd in en rondom de kerk.
In de Lijdenstijd - die deze week begint - zal ds. Davy Hoolwerf tijdens zijn preken aandacht besteden aan deze bijzondere expositie. Men zal dan verschillende mensen ‘ontmoeten’ rondom het lijden en sterven van Jezus. De geschilderde ogen zijn hierbij een belangrijke leidraad.

Ontmoeten

“Wij mensen ontmoeten elkaar via de ogen”, zo legt Marijke Snoek uit tijdens de bijeenkomst in de kerk. De expositie die onder de naam ‘Binnenstebuiten’ bestaat uit twaalf pastels die in de kerk verspreid zijn opgehangen. Ze beelden allen ogen uit die de “emotie en passie” laten zien. Marijke legt uit dat er uit de geschilderde ogen verschillende emoties zijn te ervaren, zoals verdriet, schrik en verbazing.
Bij elk van de tentoongestelde schilderijen gaf Marijke Snoek aan de aanwezigen uitleg en hoe ze tot schilderen van de pastels was gekomen. De presentatie werd die avond omlijst met muzikale bijdragen van Willem Arie den Hertog.

Uit de krant