Logo eilandennieuws.nl
V.l.n.r. Cees Breederland, Akkie Krouwel, Peter Krouwel, Joan Smit en Klaas van der Velde toosten op de lancering van de website.
V.l.n.r. Cees Breederland, Akkie Krouwel, Peter Krouwel, Joan Smit en Klaas van der Velde toosten op de lancering van de website. (Foto: )

Speciale website over risico's straling op Goeree-Overflakkee

STELLENDAM – DECT-telefoons, slimme meters, airco’s, mobiele telefoons – je kunt letterlijk ziek worden van deze en tal van andere draadloze apparaten. Sommigen zelfs doodziek. De reden? Straling. Om aandacht te vragen voor de gezondheidsrisico’s en wat je kunt doen om schadelijke effecten te voorkomen, is sinds 2017 de werkgroep Straling Bewust Goeree-Overflakkee actief. Naast vele andere werk- en actiegroepen in den lande.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De werkgroep houdt zich vanaf de start bezig met het geven van voorlichting en het organiseren van lezingen. Nu is er ook een website: www.stralingbewust-go.nl. Vorige week woensdag was de feestelijke lancering bij Cees Breederland, een van de leden van de werkgroep, tevens bekend als maker van rabarberbubbels.

De website van Straling Bewust Goeree-Overflakkee is bedoeld om informatie te delen. Deze informatie is bondig. Voor wie meer wil weten zijn er opties om door te klikken naar andere websites met verdiepende teksten en filmpjes. Webmaster Peter Krouwel houdt de site up-to-date. Dat is nodig, want de ontwikkelingen staan bepaald niet stil.

5G

Zo is 5G momenteel een onderwerp dat in het brandpunt van de belangstelling staat. Meer bandbreedte, meer draadloze apparaten en meer toepassingen gaan hand in hand. Volgens de werkgroep brengt dat een verdere toename van de stralingsrisico’s met zich mee. Daar komt nog bij dat de gevaren in ons land worden onderschat, of zelfs ontkend. “Wat in Nederland is toegestaan, is in Italië illegaal. In Frankrijk is het gebruik van wifi in de basisscholen verboden, hier niet”, aldus de werkgroep. “In Nederland liggen de limieten het hoogst. Waar zijn we mee bezig?”

En dat, geeft Straling Bewust Goeree-Overflakkee aan, terwijl de schadelijke effecten van straling zijn bewezen. “Je kunt er bijvoorbeeld op vroege leeftijd Alzheimer van krijgen, of autisme, allerlei vormen van kanker, maar ook concentratiestoornissen. Overigens is niet iedereen er gevoelig voor.”

Kijk op de website voor meer informatie en voor de mogelijkheid om aan te sluiten bij de werkgroep. De werkgroep bestaat uit Akkie Krouwel, Klaas van der Velde, Cees Breederland en Jan Mastenbroek. Tot haar recente overlijden was ook Robine Kassam actief. De website is gebouwd door Joan Smit.

Meer berichten