Afbeelding

Toegankelijke koormuziek Fiori op cd en tijdens concert

Algemeen 253 keer gelezen

Zangers gezocht

Fiori Musicali, in 2003 opgericht, bestaat uit circa veertien amateurzangers met vitale stemmen. Het kamerkoor onder leiding van Sietse van Wijgerden is gespecialiseerd in aansprekende programma's met oude muziek, renaissance en barok, en heeft een grote liefde voor de twintigste eeuw. Het koor heeft dringend behoefte aan bassen, tenoren en alten. Door het repeteren terug te brengen van wekelijks naar tweewekelijks (op maandagavond in de hervormde kerk te Middelharnis) hoopt Fiori de druk op de volle agenda's te verlichten en zo meer zangers en zangeressen te interesseren. Meer informatie: www.fiori-musicali.nl.

MIDDELHARNIS - O Sacrum Convivium. Dat is de titel van de cd die kamerkoor Fiori Musicali op zaterdag 7 maart presenteert tijdens een gratis toegankelijk concert in de hervormde kerk te Middelharnis. De cd met toegankelijke koormuziek is dan ook te koop.

De titel van de cd is ontleend aan een van de stukken die 'Fiori' ten gehore brengt: O Sacrum Convivium van Olivier Messiaen, een van de mooiste koorwerken van de twintigste eeuw. De melodie is in feite een heel langgerekte lijn, die pas op de laatste noot tot rust komt.

Ook de andere werken op de cd zijn twintigste-eeuws én a capella. Het gaat om stukken van Arvo Pärt (The woman with the alabaster box), Francis Poulenc (Quatre motets pour un temps de pénitence), Antony Pitts (Adoro Te), Darius Milhaud (Trois Psaumes de David, Op. 155: Psaume 51) en Herbert Howells (Requiem). De teksten staan niet in het cd-boekje, maar zijn via een linkje bereikbaar op de website van Fiori.

Het koor presenteert de cd op 7 maart. De Lijdenstijd is dan al begonnen. Enkele stukken die Fiori uitvoert sluiten daarbij aan. Zo zijn in het werk van Poulenc de teksten voor de Stille Week heel direct in de muziek uitgebeeld. Bij Pärt krijgen stiltes evenveel lading als de noten, wat een spirituele sfeer oproept. Psaume 51 van Milhaud klinkt als gregoriaanse eenstemmig gezang, terwijl de koorgedeelten erg rijk aan kleur en uitbeelding van de tekst zijn.

Tijdens de opnames voor de cd, in oktober 2019, zijn ook professionele beeldopnames gemaakt. Het filmpje is te zien via de website van Fiori en op YouTube.

Concert

Het concert op 7 maart begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, bij de uitgang houdt het koor een collecte om de kosten te dekken. Tijdens het concert is de cd te koop. De prijs is 7 euro. Na het concert, vanaf maandag 9 maart, is de cd verkrijgbaar via de website van het koor en bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk.

Fiori kon de cd laten verschijnen dankzij Stichting Familie Nipius-Roos Fonds en Stichting Wagner – De Vlugt Fonds.

Uit de krant