Afbeelding
Foto: Gebruiker

Expositie 'Binnestebuiten' in Hervormde Kerk

Algemeen 218 keer gelezen

STELLENDAM - In de Hervormde Kerk wordt donderdagavond 20 februari 19.30 uur de Expositie geopend waarbij beeldend kunstenaar Marijke Snoek uit Kampen een boeiende presentatie geeft over haar schilderijen.

De avond wordt muzikaal omlijst door Willem Arie den Hertog en na afloop wordt u uitgenodigd voor een ontmoeting met koffie/thee. De schilderijen hangen in de kerk en kunnen bekeken worden tot en met Pasen op donderdagen (van 10.00 tot 15.30 uur) en zaterdagochtenden (van 10.00 tot 12.00 uur). Ze vormen de leidraad in de morgendiensten door de lijdenstijd heen en met Pasen.
Onder de titel 'Binnestebuiten' laat beeldend kunstenaar Marijke Snoek uit Kampen een aantal kunstwerken zien. De werken laten de emoties zien in de ogen van personen uit de passie en paastijd.
"Ogen worden wel de ziel van de mens genoemd. Mensen ontmoeten elkaar van ziel tot zien via het oog. Wij mensen zitten in onze menselijke ziel, in onszelf opgesloten. Het oog is ons 'portret'; zij opent voor ons de vensters van de ziel. De ogen hebben dus naast de functie van het zien, de functie van het laten zien van onze emoties, Deze emoties worden middels de expressie van ons gezicht van binnen naar buiten gebracht en zo aan de wereld getoond". De emoties van het menselijk gezicht fascineerden Marijke Snoek enorm. Het onderwerp ging niet buiten haarzelf om; wat ze zag is als het ware het venster van haar eigen bewustzijn.
De werken zijn met pastel op doek getekend, nadat er een laag acryl-primer is aangebracht. De werken krijgen hierdoor een bijzondere oppervlaktestructuur en een gelaagde doorleefdheid, waardoor het zich op een geheel eigen manier aan de kijker presenteert.
Het is haar intentie dat de ogen gaan communiceren met de kijker. Herkent de kijker zichzelf in de ogen die zijn afgebeeld? Er kan een wisselwerking tot stand komen. Wie kijkt naar wie?
De presentatie-avond en expositie zijn gratis te bezoeken en wordt u aangeboden door de Hervormde Kerk in verband met haar 200 jaar bestaan dat ze dit jaar viert.

Uit de krant