Afbeelding

Kindwijs gaat samenwerking aan met Praktijkpabo CHE

Algemeen 459 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ook op Goeree-Overflakkee dreigt een lerarentekort in het basisonderwijs. Stichting Kindwijs gaat daarom een samenwerking aan met de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Op vrijdag 7 februari werd in Middelharnis de overeenkomst getekend voor de Praktijkpabo, zoals de relatief nieuwe opleidingsvorm heet. Namens de CHE tekende voorzitter Johan van Leeuwen van het PLG-netwerk (professionele leergemeenschap), voorzitter van het College van Bestuur Hans Nagtegaal tekende namens Kindwijs. "We kunnen het nu nog bolwerken, maar bij een griepgolf hebben we een probleem."

Tekst en foto: Gert Klok

De Praktijkpabo is een fulltime studie, waarbij de studenten twee dagen per week betaald voor de klas staan, twee dagen per week thuis studeren en 1 dag per week naar Ede afreizen voor colleges. Kindwijs zorgt voor een coach die de studenten begeleidt. De keuze voor de CHE is een logische volgens Hans Nagtegaal. "Onze scholen bestrijken een breed kerkelijk spectrum. Naast de Driestar past ook de CHE in dat spectrum."

Met deelname aan de Praktijkpabo van de CHE hoopt Kindwijs meer pabostudenten aan zich te kunnen binden. "Nu is het zo dat studenten naar de Driestar in Gouda of de CHE in Ede gaan", licht Hans Nagtegaal de keuze van Kindwijs toe om mee te gaan doen. Door de reistijd kiest men ervoor om in de buurt van de school een kamer te zoeken. "De studenten lopen vervolgens stage in de buurt van de studielocatie, lopen intussen iemand tegen het lijf en settelen zich", schetst Nagtegaal de praktijk. "De reistijd blijkt vaak funest om hen voor het onderwijs op Goeree-Overflakkee te behouden. Met de Praktijkpabo halen we de reistijd grotendeels weg en proberen we die binding te behouden."

Geen concurrentie

Jaap Vlasblom coördineert namens de CHE de Praktijkpabo. "We zijn er vijf jaar geleden mee gestart en het is eigenlijk overal een succes. Het is nu zelfs zo dat we meer aanmeldingen hebben voor de Praktijkpabo dan voor de reguliere voltijd pabo-opleiding."

Kindwijs werkt al langer samen met de Driestar in Gouda. Van concurrentie is volgens Vlasblom echter geen sprake. "Er is qua kerkelijke achtergrond van de studenten een overlap van ongeveer 5 procent tussen de CHE en de Driestar. We zitten zeker niet in elkaars vaarwater."

Werkdruk

Het lerarentekort is al maanden een hot item in Nederland. Sprake van een tekort is er nog niet bij Kindwijs, aldus Nagtegaal. "We hebben alles nu bezet. Maar bij een griepgolf hebben we een probleem, omdat we nauwelijks nog invalleerkrachten hebben. Die staan ook al voor de klas."

Hans Nagtegaal is zeer te spreken over de leerkrachten van Kindwijs. "Onze stichting heeft een ziekteverzuim van 3 procent. Dat betekent dat onze mensen zich niet zomaar ziek melden. Ik trek ook de conclusie dat de hoge werkdruk, die ook binnen Kindwijs wordt ervaren, niet leidt tot meer ziekteverzuim. Mensen worden dus niet ziek van de werkdruk."

Met het tekort aan leraren dreigt het scenario dat met name christelijke basisscholen concessies moeten gaan doen bij het aannemen van nieuwe mensen. Waar ze gewend waren aan docenten met een christelijke levensovertuiging, moeten scholen in steden als Rotterdam soms al kiezen tussen seculiere leraren of helemaal niemand voor de klas. Dat is op Goeree-Overflakkee zeker nog niet aan de orde, benadrukt Nagtegaal. "We hebben gelukkig nog voldoende aanbod en mede dankzij de samenwerking met de Driestar en de CHE blijft dat hopelijk zo. Iedere school heeft een eigen adviesraad die met name de identiteit van de school bewaakt en een afspiegeling is van de achterban. Zij hebben een belangrijke stem bij de aanstelling van een nieuwe docent."

Extra geld

Landelijk werd al twee keer het werk neergelegd om aandacht te vragen voor de problemen in onderwijsland, maar bij Kindwijs zijn ze niet zo van het staken, aldus Nagtegaal. "Het zit niet in onze genen, het past niet zo goed bij ons. Natuurlijk maken we ons ook op Goeree-Overflakkee zorgen over het lerarentekort en gevolgen ervan voor het onderwijs. Die zorgen heb ik ook verwoord in een brief aan de minister."

Nagtegaal vindt het niet terecht dat nu alleen naar de overheid wordt gewezen voor oplossingen. "Ik vind dat de vakbonden de afgelopen jaren hebben zitten slapen. De problemen in het onderwijs zijn immers niet van de laatste jaren." Het neemt niet weg dat hij blij is dat de vele aandacht voor het steeds verder oplopende lerarentekort extra geld heeft opgeleverd. "De teams op onze dertien basisscholen mogen zelf bepalen wat er met dat extra geld gaat gebeuren."

Uit de krant