De verhuizing is in volle gang (Foto: Jaap Reedijk).
De verhuizing is in volle gang (Foto: Jaap Reedijk).

Goed voor Goed verhuist naar een echte winkel, midden in Sommelsdijk

Algemeen 2.461 keer gelezen

SOMMELSDIJK – Hier is iemand bezig met de verlichting, daar zijn ze bezig stellingkasten neer te zetten. Er klinkt getimmer en een paar dames vullen de al geplaatste kasten met boeken. Stapels boeken. Alles ademt bedrijvigheid in het pand aan de Gerard Walschapstraat 18 in Sommelsdijk. Hier richt Goed voor Goed de nieuwe kringloopwinkel in.

Door Kees van Rixoort

Tussen de drukke bedrijven door, heeft Joost van Welsenis, directeur-bestuurder van Goed voor Goed, net even tijd om een paar vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld de vraag naar het hoe en waarom van de verhuizing. "Op 1 maart is het acht jaar geleden dat ik met Goed voor Goed ben begonnen aan de Simon Stevinweg, in een voormalig automobielbedrijf. Eerst in een stukje van de loods, daarna kwam er een stuk bij en daarna ook het pand ernaast. Het is ontstaan en het is gegroeid. Maar je kon je wel afvragen of dit pand wel zo superhandig is en of de locatie wel top is."

Het antwoord was nee. Het pand heeft zo zijn beperkingen en de ligging is niet ideaal: op een bedrijventerrein, 20 tot 25 minuten wandelen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte. Medewerkers en klanten deden er niet moeilijk over, maar een betere bereikbaarheid zou uiteraard welkom zijn.

Opnieuw beginnen

Op de nieuwe locatie, die Goed voor Goed in de loop van februari in gebruik wil nemen, is dat allemaal veel beter. Van Welsenis: "Hier kunnen we helemaal opnieuw beginnen. Het pand is iets groter, maar belangrijker is dat het veel praktischer is en we er meer een winkel van kunnen maken. Verder is de locatie fantastisch: midden in het dorp, met een bushalte vlakbij. Hier hebben we bovendien veel meer mogelijkheden om de inloopfunctie uit te breiden."

Voor de inloopfunctie heeft Goed voor Goed op de nieuwe locatie een aparte ingang. Er is een professionele keuken. De aldaar bereide maaltijden zijn vervolgens te nuttigen in een ruimte, waar ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden en mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een enorme verbetering ten opzichte van de kantine aan de Simon Stevinweg, aldus Joost van Welsenis.

Het pand aan de Gerard Walschapstraat was voorheen het onderkomen van een bandenhandelaar en oorspronkelijk het pand van sociale werkplaats Het Binnenhof. Goed voor Goed heeft de verdieping, waar tot voor kort de autobanden lagen opgeslagen, iets laten zakken om ook boven winkelruimte te creëren.

Zo duurzaam mogelijk

"We hebben ook gelijk overal ledverlichting laten aanbrengen, want we willen zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom denken we ook aan zonnepanelen." Een belangrijke verbetering is de centrale verwarming, die een veel behaaglijker warmte geeft dan de heteluchtblazers die de ruimtes aan de Simon Stevinweg verwarmden. Het pand aan de Gerard Walschapstraat is ook nog eens veel beter geïsoleerd.

Voor de werkzaamheden in het nieuwe pand huurt Goed voor Goed professionals in, maar zijn ook medewerkers van het kringloopcentrum zelf actief. "Het is heel veel werk, maar we gaan het halen om eind februari klaar te zijn. Desnoods gaan we 's avonds door. Sommige medewerkers hopen daar op, want dan gaan we voor het avondeten chinees halen..."

De inname van tweedehands spullen is – behalve op de milieustraat, waar Goed voor Goed een circulair ambachtscentrum realiseert – nu al aan de Gerard Walschapstraat: tegenover de winkel. De winkel zelf gaat op een nader te bepalen datum in februari open voor het publiek, waarschijnlijk in de laatste week van de maand. Een officieel en feestelijk moment volgt later dit jaar.

Doe Het Samen

Wel is er een officiële opening van de Goed voor Goed-vestiging in Oude-Tonge, die flink onder handen is genomen en in de nieuwe situatie meer ruimte heeft. Deze vestiging gaat nu door het leven als Doe Het Samen Winkel. Het publiek vindt er onder andere een bouwmarkt en een fietsenwerkplaats. Opgeknapte fietsen gaan hier voor enkele tientjes over de toonbank. In Oude-Tonge zijn medewerkers van Goed voor Goed ook betrokken bij het Goederenhub GO-initiatief, dat naast de Doe Het Samen Winkel de eerste vestiging heeft geopend.

Van Welsenis heeft tot slot nog een mooi nieuwtje: er zijn vergevorderde plannen om een vestiging te openen in Stellendam, in het pand van het kringloopcentrum dat is gestopt. Als dit plan werkelijkheid wordt, is Goed voor Goed gemakkelijker bereikbaar voor heel Goeree-Overflakkee. Dat is goed nieuws in een tijd dat kringloopwinkels enorm populair zijn onder alle lagen van de bevolking.

Uit de krant